Praha schválila rozpočet se schodkem 15 miliard, nejvíc utratí za čističku nebo vozy MHD

Hlavní město bude v příštím roce hospodařit s výdaji 62,2 miliardy a příjmy 47,2 miliard korun. Rozdíl Praha dorovná z příspěvků od státu. Rozhodli o tom zastupitelé. Výdaje půjdou na rozšíření čističky na Císařském ostrově nebo na obnovu vozového parku dopravního podniku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Eva Kislingerová, náměstkyně pražské primátorky

Eva Kislingerová, náměstkyně pražské primátorky | Foto: Jana Kudláčková | Zdroj: Český rozhlas

„Naprosto zásadní je investice do Ústřední čistírny odpadních vod, další velká investice je například do výstaviště, dále potom do rekonstrukce Vinohradského divadla a některé další akce,“ říká náměstkyně primátorky Eva Kislingerová (ANO), která musela před zastupiteli rozpočet obhajovat.

Na daních hlavní město vybere mnohem méně peněz, než kolik chce utratit. Chybějících 15 miliard by mělo získat ze státních příspěvků, které v průběhu roku dostává třeba na školství.

Praha bude vymáhat po Bémovi a bývalých radních škodu kvůli opencard

Číst článek

Opozice měla k rozpočtu spoustu výhrad. Třeba předseda pražské ODS Filip Humplík řekl, že se úplně zapomnělo na výkupy pozemků pro stavbu metra D nebo třeba na řešení výjezdů z tunelu Blanka.

Pro rozpočet nehlasoval ani zastupitelský klub Pirátů. „Rozpočet je postaven spíše jako projídací, než jako investiční,“ říká místopředseda České pirátské strany Jakub Michálek.

„Ve výhledu se o jednu až tři miliardy korun ročně navyšují běžné výdaje. Když potom chcete udělat nějakou velkou investiční akci, jako je postavit novou dopravní stavbu, postavit metro, tak na to nebudete mít žádné peníze, protože všechno spolknou pravidelné běžné výdaje,“ kritizuje Michálek.

Náměstkyně primátorky Kislingerová ale tvrdí, že je rozpočet sestavený správně a je vyrovnaný.

Z běžných výdajů spolkne nejvíc peněz obnova vozového parku dopravního podniku, a to 560 milionů korun. Velké částky půjdou také na přípravu metra D nebo na kolektor pod Hlávkovým mostem.

dab, Mikuláš Klang Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme