Praha si musí půjčit. Dluží přes 25 miliard korun

Praha by měla uhradit další tři a tři čtvrtě miliardy korun společnosti Praha Finance B.V. a protože už nemá peníze v rezervě, bude si muset na splácení půjčit od Evropské investiční banky (EIB). Téhle zprávě dodávají na významu blížící se komunální volby, které můžou posílit nebo oslabit i pozici stran vládní koalice.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Karlův most

Karlův most | Foto: Tomáš Adamec

Hlavní město celkově dluží něco přes dvacet pět miliard korun a opozice si chce posvítit na hospodaření města, za které je z drtivé většiny odpovědná ODS. Její politici se sice pyšní tím, že Praha na rozdíl od jiných obcí i od státu svůj dluh snižuje, opoziční zastupitelé ale poukazují na miliardy údajně zbytečně utopené v projektech jako je Opencard či tunel Blanka.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zástupkyně ředitele MHMP Zdena Javornická a kandidátka VV na primátorku Markéta Reedová ve Světě o desáté.

Podle Zdeny Javornické, pověřené řízením odboru rozpočtu, si město musí půjčit, protože vlastní zdroje již vyčerpalo na splacení dluhů z minulých let. Markétu Reedovou, bývalou náměstkyni pražského primátora a dnes kandidátku Věcí veřejných na primátorku, ale fakt, že si Praha musí půjčit, znepokojuje.

„Pro mě je velmi znervózňující budoucnost, protože příjmy šly dolů, vedle toho tu jsou velké investiční akce, které nebyly započaty a které musí město vystavět. Jsem zvědavá, kde na ně získá finanční prostředky, protože musí nadále splácet dluh, který má. Myslím, že to veselé nebude,“ podotkla Reedová.

Okruh, čistička, metro

Javornická ale upozorňuje, že magistrát pro rok 2010 díky bližším informacím o ekonomické krizi nastavil příjmové položky rozpočtu mnohem realističtěji.

„Proto pro letošní rok ve vztahu k plánovaným příjmům žádné propady neočekáváme. Tomu bude odpovídat i výdajová stránka rozpočtu,“ řekla Javornická s tím, že rozpočtu se také budou muset uzpůsobit jednotlivé investice.

Před městem ale budou i tak podle ní stát tři hlavní priority – dokončení silničního okruhu, čistička odpadních vod a výstavba metra A k nemocnici v Motole.

Tomáš Pavlíček, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme