Praha svolá unijní summit k hospodářské krizi

Česko jako předsednická země Evropské unie svolá neformální summit šéfů států a vlád unie k hospodářské krizi. Po jednání vlády to oznámil premiér Mirek Topolánek. Summit se podle něj uskuteční v Bruselu ještě před koncem února. Přesný termín oznámí premiér ve středu po setkání s šéfem Evropské komise Josém Barrosem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropská unie

Evropská unie | Foto: europa.eu.int

České předsednictví Evropské unie by mohlo na konci února uspořádat neformální summit sedmadvacítky. Při telefonických konzultacích se na tom dohodli předseda Evropské komise José Barroso a Mirek Topolánek jako předseda Rady Evropské unie. Detaily by mohl Topolánek dohodnout na středečním setkání s Evropskou komisí.

Premiér Topolánek a české předsednictví zvažují myšlenku uspořádat neformální setkání špiček celé Unie ještě před jarní Evropskou radou. Potvrdil mluvčí Evropské komise Johannes Laitenberger.

Neformální schůzka hlav států a vlád sedmadvacítky by měla přispět k hlubší diskusi o společném postupu ve zvládání hospodářské krize. Má tak lépe připravit rozhodování Unie na pravidelném jarním summitu 19. a 20.března.

Další dva summity Evropské unie čekají Českou republiku v květnu. Šestého má být v Praze setkání EU-Kanada, pouhý den poté se má uskutečnit schůzka, na které unie odstartuje takzvané východní partnerství. Jde o projekt bližší spolupráce s některými bývalými republikami Sovětského svazu.

Během českého předsednictví EU se uskuteční ještě summity EU-USA, EU-Rusko a EU-Čína. O termínech jejich konání se zatím stále jedná.

Milan Kopp, Pavel Novák, Igor Maňour Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme