Praha vyřešila zadlužení Kongresového centra

Radní hlavního města Prahy odsouhlasili způsob oddlužení Kongresového centra. Řešením pro smazání dluhu 2,1 miliardy korun za rekonstrukci má být prodej části majetku, garantovaný úvěr a dlouhodobý pronájem. Hlavní budova zůstane v majetku města.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kongresové centrum Praha

Kongresové centrum Praha | Foto: Tomáš Adamec

Praha prodá pozemky, hotel a byznys centrum společnostem Penta a Zátiší Group, vybrané firmy si zároveň do roku 2034 pronajmou hlavní budovu. Město bude muset do roku 2014 ještě doplatit 370 milionů a na dalších 570 milionů si vzít úvěr.

Tuto variantu vybralo nejen představenstvo Kongresového centra, ale doporučil ji i znalecký posudek týmu odborníků z Vysoké školy ekonomické. Jeho členem byl i Miroslav Ševčík.

Přehrát

00:00 / 00:00

Miroslav Ševčík z Vysoké školy ekonomické k výsledku oddlužení Kongresového centra

„Jedině restrukturalizace dluhu zachovávala budovu Kongresového centra Praha. Jinou variantou byla řízená likvidace, která nemohla skončit jinak než konkurzem,“ vysvětluje Ševčík výběr postupu.

Při konkurzu by podle něho město přišlo o to, co bylo zachováno po restrukturalizaci, tedy o hlavní budovu.

„Vlk se nažral, tedy věřitelé, a trochu oškubaná koza, tedy Kongresové centrum, zůstane v podstatě celá a životaschopná pro to, co to město potřebuje, tedy pro kongresovou turistiku. Ta oškubaná kůže může dorůst,“ přibližuje Ševčík očekávaný výsledek.

Postup oddlužení musí ještě schválit ministerstvo financí, které má většinu majetku centra v zástavě.

Jan Herget, Lucie Maňourová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme