Pravděpodobnost daňové kontroly by měla být všude stejná

Podnikatelé by se už neměli snažit vyhnout daňové kontrole tím, že přesunou sídlo firmy do většího města. Necelé dvě stovky finančních úřadů by mělo nahradit čtrnáct s krajskou působností. Počítá s tím ministerstvo financí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Finanční úřad, daňové přiznání, daně

Finanční úřad, daňové přiznání, daně | Foto: Filip Jandourek

Pravděpodobnost, že na podnikatele přijde finanční kontrola, by tak měla být všude zhruba stejná. Podle ministra financí Miroslava Kalouska by se tím měly snížit i daňové úniky.

„V rámci reorganizace, která je teď už v legislativním procesu, od 1. 1. 2012 bude dvoustupňové řízení. Na prvním stupni bude pouze 14, nikoliv 199 finančních úřadů. Vše ostatní budou pracoviště, která bude moci manažerským rozhodnutím přesouvat kapacitu intelektuální i technickou do míst, kde je to zapotřebí,“ uvedl Miroslav Kalousek.

Na Policejním prezidiu by měl být podle jeho slov speciální analytický útvar s mimořádnou ochranou informací, který by měl mít přístup k informacím ministerstva financí a na oplátku by ministerstvo financí mělo mít přístup k informacím Policejního prezidia, zejména z oblasti finanční kriminality.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ministr financí Miroslav Kalousek a Marek Piech z Komory daňových poradců mluví o chystaných změnách v daňové správě v Ozvěnách dne na Radiožurnálu.mp3

„Tahle koordinace může často zachránit velké veřejné prostředky,“ dodal Miroslav Kalousek.

Podle něj by nový analytický útvar mělo být velmi malé pracoviště s několika desítkami zaměstnanců.

„Nějaké pozitivní dopady to určitě mít bude. Například ve statistice se zprůměruje množství kontrol na množství poplatníků, takže v průměru budou ty jednotky vycházet lépe, protože dodnes jsme opravdu měli úřady, kde byly kontroly co tři roky a úřady, kde byly kontroly co 165 let. Na druhou stranu si nejsem úplně jist, že se v tom něco změní. Lidí nepřibude, a nebudou chytřejší, motivovanější, ti lidé budou pořád stejní, nedostanou více peněz. Z tohoto pohledu jsem hluboce přesvědčen o tom, že to nepřinese vůbec nic, naopak,“ řekl Marek Piech z Komory daňových poradců.

Nový speciální úřad má podle jeho slov jen jediný smysl – bude to místo, které bude ovládat co nejméně lidí, aby se z něj daly co nejjednodušším způsobem vytahovat další peníze na různých provizích nebo veřejných zakázkách.

Ministerstvo financí se chce také zaměřit na problémy při obchodování s pohonnými hmotami. V tomto ohledu chystá daňová správa ve spolupráci s celní správou a Finančně analytickým útvarem resortu financí celorepublikové kontrolní akce.

„Nemyslím si, že by návrhy ministerstva mohly zabránit daňovým únikům tak, jak jsou prezentovány. Osobně s domnívám, že to, co z ministerstva v poslední době vypadne, je spíš ke škodě výběru daní než naopak. Klasickým příkladem je nový daňový řád, který je nedonošený, má spoustu chyb,“ shrnul Marek Piech.

Stát by se podle něj měl k tomu, aby co nejlépe zabránil daňovým únikům a vybral na daních co nejvíc, postarat o lepší vzdělání pracovníků. Dodal, že kdyby se propustilo 80 procent celníků a jejich plat se rozdělil finančním úředníkům, byli by motivovaní a možná by zbyly peníze i na jejich vzdělávání, ale hlavně by byl důvod „vyhnat je do terénu, aby pracovali a kontrolovali“.

Václava Marešová, Veronika Sedláčková, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme