Pravidla pro fungování firem by se mohla změnit

Fungování společností s ručením omezeným, akciových společností i družstev by se mohlo od roku 2013 změnit. Vláda dnes schválila nový zákon o obchodních korporacích, který upravuje podmínky pro fungování společností.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Podnikatelé /ilustrační obrázek/

Podnikatelé /ilustrační obrázek/ | Foto: Comstock Images

Pokud zákon projde parlamentem, nově by se mohli třeba představitelé akciovky rozhodnout, jestli firma bude řízená dvěma orgány jako dnes, nebo jen jedním, říká ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS):

„Dosud zákon jasně říkal, že orgány jsou představenstvo a dozorčí rada, a my chceme dát občanům možnost, aby se rozhodli mezi touto standardní úpravou a případně takzvanou monistickou strukturou řízení akciové společnosti, kdy je pouze jeden orgán, takzvaná správní rada.“

Zákon na jednu stranu umožňuje založit společnost s ručením omezeným jen s korunový základním jměním, na druhou stranu ale zpřísňuje zodpovědnost za škody způsobené představiteli firmy.

„Pokud management koná tak, že nezabrání úpadku, ač by mohl, nebo ho dokonce způsobí, tak následně soud může rozhodnout o tom, že ručí za závazky. Ručení se vztahuje i na bývalé členy statutárních orgánů, takže není ochrana, že stačí odejít z funkce,“ vysvětluje člen legislativní rady vlády a hlavní autor nového zákona Bohumil Havel.

Další pojistkou má být test insolvence, na základě kterého společnost nebude moci vyplatit žádné peníze, pokud by si tím přivodila úpadek a ohrozila věřitele.

Zákon je spolu s občanským zákoníkem a zákonem o mezinárodním právu soukromém součástí rekodifikace soukromého práva, kterou ministerstvo spravedlnosti připravuje již delší dobu. Úřad doufá, že ho sněmovna projedná v prvním čtení již před letními prázdninami, v platnost by tak mohl vstoupit od počátku roku 2013.

Petr Sehnoutka, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme