Pravidla pro prodej v tržnicích budou zřejmě tvrdší

Tržnice nejspíš čeká od příštího roku zpřísnění pravidel prodeje. Hotova je totiž novela zákona, podle které budou muset provozovatelé tržnic vést podrobnou evidenci o všech obchodnících, kteří v areálu zboží nabízejí. To by mělo hlavně zjednodušit kontrolu a postih nepoctivých obchodníků, ale také omezit prodej bezcenných padělků značkového zboží. Novelu by ve středu měla projednat vláda.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Stánky s oblečením

Stánky s oblečením | Foto: Pavel Novák | Zdroj: Český rozhlas

Teď to mají kontroloři na tržištích těžké - jen co se objeví u prvního stánku, od těch dalších, pokud není všechno v pořádku, majitelé zmizí a uniknou tak pokutě. "V podstatě 95 procent trhovců v momentě, kdy začíná kontrola, utíká od svých stánků, ponechává tam zboží. To se pak musí skladovat na náklady jednotlivých měst a úřadů," popisuje náměstek ministra průmyslu a obchodu Martin Tlapa.

Opuštěné zabavené zboží, třeba padělky, totiž musí převzít příslušný obecní úřad a rok skladovat. Teprve po této lhůtě může radnice rozhodnout o propadnutí věci. Chystanou novinkou, kdy správce tržiště bude muset vést údaje o všech prodejcích, lze všem komplikacím předejít a viníka pokutovat. Miliónová sankce jinak hrozí i správci.

Česká obchodní inspekce novelu zákona vítá, stejně tak i Sdružení obrany spotřebitele. "Nebude záležet pouze na tom, co říká zákon, ale bude záležet i na spotřebitelích, aby nenakupovali u prodejce, který neuvádí základní identifikační údaje," připomíná mluvčí organizace Ivana Picková.

Vít Dvořák, Marián Vojtek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme