Pravidla pro udělování investičních pobídek možná doznají změn

Pravidla pro udělování investičních pobídek by se mohla změnit. Poslanci totiž v prvním čtení podpořili návrh, aby se v systému udělaly některé úpravy. Příslušnou novelu, s níž přišel ministr průmyslu a obchodu Martin Říman, teď budou projednávat výbory.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Průmyslová zóna (ilustr. foto)

Průmyslová zóna (ilustr. foto)

Novela je v některých bodech přísnější, jiné ale naopak zmírňuje. Investiční pobídky by v budoucnu podle ministra Martina Římana měly dostávat jen technologicky náročné provozy. Současně ale počítá i s tím, že se firmám sníží investiční hranice na jejich získání. Minimální investice by tak klesla na polovinu, tedy na 100 milionů korun. "Na pobídky by měly dosáhnout i méně kapitálově vybavené firmy, což jsou zejména ty české, řekněme střední velikosti," vysvětluje Říman.

Podle jeho předchůdce v čele resortu, sociálního demokrata Milana Urbana s tím už ale ministerstvo přišlo za jeho vedení. ODS teď podle něj prosazuje něco jiného, než chtěla před volbami. "Martin Říman před volbami v minulém roce říkal, že v případě vítězství ODS zruší investiční pobídky, a dnes předkládá do Poslanecké sněmovny zákon, který jsem ještě připravoval já," uvedl Urban.

Současný ministr s tím ale nesouhlasí. Zrušení pobídek podle něj souviselo jen s rovnou daní, která teď ale není na pořadu dne. Firmy, které usilují o podporu státu, by v budoucnu podle návrhu měly být rozděleny do dvou skupin podle technologické náročnosti odvětví. Maximální výše pobídek by byla určena podnikům například z leteckého průmyslu, farmacie, výroby počítačů nebo motorových vozidel.

Marika Táborská, Veronika Malá Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme