Prazdroj má za nekalou soutěž zaplatit pokutu přes dva milióny

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže dal Plzeňskému Prazdroji pokutu 2 miliony 300 tisíc korun. Společnost uzavírala s restauracemi smlouvy o minimálním ročním odběru piva, což zákon nedovoluje. Takové smlouvy podle úřadu brání na trhu nabídce různých výrobků za různé ceny a poškozují spotřebitele. Prazdroj se proti rozhodnutí chce odvolat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

pivo

pivo | Foto: Jana Balounová

Sankci pivovaru udělil antimonopolní úřad za to, že s odběrateli uzavíral smlouvy o minimálních dodávkách. Tím podle předsedy úřadu Josefa Bednáře Prazdroj vytvářel takzvané bariéry vstupu: "Čili brání se ostatním dodavatelům, výrobcům piva do těchto restauračních zařízení včetně lokálních pivovarů a samozřejmě se brání nám spotřebitelům ve výběru druhu piva a samozřejmě se vylučuje konkurence, což může mít i negativní dopad na cenu z hlediska střednědobého, dlouhodobého, může docházet k růstu ceny."

Antimonopolmí úřad pivovar sankcionoval už před pěti roky za uzavírání výhradních smluv. Teď Prazdroj opět vytvářel takzvané bariéry vstupu a to opakovaně. "Ta opakovanost spočívala v tom, že byly uzavírány v letech 1998-2000 smlouvy, byť i nebyly označené jako výhradní, za to už byl v roce 1998 sankcionován Plzeňský prazdroj, tak svým charakterem znamenaly prakticky výhradnostponěvadýž byly uzavírány smlouvy o minimálních dodávkách a ve své výši, ve svém objemu znamenaly převážnou dodávku do těchto restauračních zařízení."

Mluvčí Prazdroje Alexej Bechtin ale omezování hospodářské soutěže popírá. Spolupráce pivovaru se zákazníky je podle něj korektní a pro obě strany výhodná. "Odvoláme se k soudu hned jak dostaneme rozhodnutí antimonopolního úřadu úřední cestou a všechny povinnosti, ketré nám vyplývají z tohoto dnes pravomocného rozhodnutí úřadu, splníme, to znamená včetně pokuty."

Markéta Kaclová, Lenka Rákosová, Michal Záboj Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme