Praze 13 hrozí, že bude muset vrátit miliony do konkurzu s Key Investments

Městské části Praha 13 hrozí, že bude muset zaplatit až 150 milionů korun do majetkové podstaty zkrachovalé firmy Key Investments. Společnost nedávno skončila v konkurzu. Ještě před insolvencí ale firma této pražské radnici vrátila všechny investované peníze včetně úroků. Celkem přes 206 milionů korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bankovky a kalkulačka

Bankovky a kalkulačka | Foto: Ladislav Bába

Podle insolvenčního rejstříku teď představuje veškerý majetek Key Investments v zásadě jen 3,5milionová pohledávka, o které navíc probíhá spor. Uspokojit je přitom potřeba nároky celkem za 513 milionů korun.

Insolvenční správce zkrachovalého obchodníka s cennými papíry, advokát Jiří Švihla, teď hledá cestu, jak alespoň část těchto peněz dostat zpátky do majetkové podstaty, aby mohly být v konkurzu spravedlivě rozděleny mezi všechny věřitele.

Přehrát

00:00 / 00:00

Redaktor Martin Drtina přiblížil kauzu Key Investments

Připustil, že uvažuje o tom, že by některé právní kroky zkrachovalého investora nechal zneplatnit. Smlouva s radnicí Jihozápadního Města je přitom jeden z nich.

„Máme tento obchod v hledáčku. Ale jestli se to podaří natolik zanalyzovat, aby peníze šly do majetkové podstaty, zatím nemůžu teď potvrdit. Teď je období po přezkumém jednání, kdy se správce může a musí na tyto věci zaměřit,“ řekl Švihla.

Na obchodníky s cennými papíry se vztahují zvláštní pravidla insolvenčního řízení. Firma musí vést dvojí účetnictví, jednak o majetku svém a jednak o majetku svých klientů, a pokud zkrachuje, peníze klientů spadnou do konkurzu jen za určitých podmínek.

Městské části a obce si nárokují odškodné

„V podstatě lze namítat a zneplatňovat tyto obchody, které zvýhodňovaly některé věřitele, pokud by transakce byla částečně nebo úplně prováděna z finančních prostředků spadajících do majetkové podstaty dlužníka,“ vysvětlil Švihla. Insolvenční správce proto zjišťuje, zda se obě účetnictví promíchala i v kauze Key Investments.

Radiožurnál se snažil získat vyjádření starosty Prahy 13 Davida Vodrážky. Podle sekretariátu má ale starosta diář na dnešní den plný a spojit se s ním prý zatím nedokázal ani jeho mluvčí.

Své pohledávky za Key Investments přihlásili i další věřitelé. Největší díl z toho tvoří nároky dalších městských částí Prahy a některých obcí, které v konkurzu požadují stomilionové odškodné za zmařené investice.

Náhradu škody přes osm milionů korun si nárokuje i Praha 6, protože za své peníze dostala akcie s nízkou hodnotou. Starostka Marie Kousalíková přesto optimismus v tomto směru neztrácí.

„Zase na druhou stranu Via Chem Group, který je splatný až v roce 2013, nám uhradil kupon teď v říjnu ve výši téměř 11 milionů. Tak asi ty naše papíry nějakou hodnotu mají, když nám uhradí kupon neboli úrok,“ uvažuje Kousalíková.

Případ firmy Key Investments by navíc měla řešit i policie. Trestních oznámení na bývalé vedení firmy se sešlo hned několik.

Martin Drtina, Anna Königsmarková, bre, krw Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme