Pražská burza dosáhla desetiletého maxima, dařilo se především bankovním akciím

Pražská burza je na nejvyšší hodnotě za více než 11 let. Index PX dnes posílil o 0,73 procenta na 1298,31 bodu. Silnější byl naposledy v dubnu 2010, kdy se dostal přes 1300 bodů. V úterý se na pražském trhu dařilo zejména akciím bank. Aktivita byla vysoká. Vyplývá to z údajů burzovního webu.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pražská burza

Pražská burza | Zdroj: Burza cenných papírů Praha

Nejúspěšnějším titulem dne se stala Komerční banka. Zhodnotila o 2,55 procenta na 845 korun. „Dostala se zpět na své maximum z letošního srpna. Jejím akciím pravděpodobně pomohly včerejší (pondělní) zprávy o schválené dividendě ze strany ČNB a je možné, že v příštích dnech uvidíme další růst tohoto titulu,“ uvedl makléř WOOD & Company Vladimír Vávra.

Skupina PPF se přiblížila plnému ovládnutí operátora O2. Po zrychleném odkupu akcií má podíl 90 procent

Číst článek

V zisku skončily i další finanční tituly. Cenné papíry Monety Money Bank zdražily o 0,85 procenta na 89 korun. Erste Bank si polepšila o 1,01 procenta na 898 korun. Pojišťovna VIG pak rostla o 1,37 procenta na 629,50 Kč.

Naopak v červeném v úterý uzavřely obchodování například akcie poskytovatele devizových obchodů SAB Finance, které odepsaly 0,94 procenta na 10 500 korun. Mírnou ztrátu zaznamenaly například technologická společnost Avast nebo tabáková společnost Philip Morris ČR.

Koruna v úterý dál stagnovala vůči euru a k dolaru mírně posílila. Kolem páté hodiny večerní se obchodovala za 25,36 Kč/EUR a za 21,45 Kč/USD. Vůči jednotné evropské měně je kurz stejný jako při pondělním závěru, k dolaru česká měna dva haléře získala. Vyplývá to z údajů na serveru Patria Online.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme