Akcie bank a společnosti ČEZ. Pražská burza je nejsilnější za posledních deset let

Pražská burza je nejsilnější za posledních téměř deset let. Index PX v úterý posílil o 1,13 procenta a uzavřel na 1143,3 bodu, což je jeho nejvyšší závěrečná hodnota od 3. srpna 2011. Vzhůru mu pomohly především akcie bank a energetické společnosti ČEZ. Vyplývá to z údajů na webu burzy.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pražská burza cenných papírů.

Pražská burza cenných papírů. | Zdroj: Fotobanka Profimedia

Ze 13 hlavních titulů, které ovlivňují hodnotu indexu PX, v úterý šest uzavřelo obchodování se ziskem. Nejvýrazněji zdražily akcie banky Moneta, o téměř 2,5 procenta na 78,90 koruny.

Pražská burza je nejsilnější od začátku pandemie. K růstu pomohly akcie Monety nebo Avastu

Číst článek

Dařilo se také cenným papírům bankovní skupiny Erste a Komerční banky. Jejich cena stoupla o 1,76 a 0,51 procenta na 868 respektive 695 Kč.

„Nicméně Komerční banka v odpolední části seance překonala rezistenční a psychologickou úroveň 700 Kč a obchodovala se až za 707 Kč. Ke konci seance a v závěrečné aukci však silná prodejní objednávka vrátila titul zpět,“ popsal makléř Fio banky Josef Dudek.

Mimo finanční sektor si nejvýrazněji polepšily akcie ČEZ. Jejich závěrečná cena 623 Kč byla o 1,8 procenta vyšší než při ranním otevření burzy. Je to jejich nejvyšší cena za posledních téměř šest let, uvedl Dudek.

Český akciový index PX letos klesl o osm procent na 1027 bodů, na vině je i pandemie koronaviru

Číst článek

„Energetická společnost tento týden ve čtvrtek oznámí dividendu za rok 2020 a všeobecně se očekává výrazný meziroční nárůst,“ dodal.

Výraznějšímu růstu burzovního indexu bránily mimo jiné emise likérky Stock a České zbrojovky. Cenné papíry Stocku oslabily o 0,6 procenta na 82,60 Kč. Akcie uherskobrodského výrobce zbraní odevzdaly 0,53 procenta.

Koruna v úterý posílila k oběma hlavním světovým měnám. Vůči euru zpevnila o tři haléře na 25,40 Kč/EUR, vůči dolaru pak o 14 haléřů na 20,80. Vyplývá to z údajů serveru Patria Online.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme