Pražská burza je nejsilnější od začátku pandemie. K růstu pomohly akcie Monety nebo Avastu

Pražská burza je nyní nejsilnější od doby před začátkem epidemie nemoci covid-19 v Česku. Index PX v pondělí stoupl o 0,39 procenta na 1081,51 bodu, což je nejvíce od 21. února 2020. Loni 1. března se objevily první případy covidu-19 v České republice a následoval prudký propad burzy. Vyplývá to z výsledků obchodování na webu burzy.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pražská burza

K posílení burzy pomohl růst akcií bankovní skupiny Erste nebo Avastu | Zdroj: Burza cenných papírů Praha

K růstu v pondělí burze pomohly například akcie Moneta Money Bank, které zaznamenaly druhý největší objem obchodů z hlavních emisí pražské burzy a zároveň zdražily o 0,25 procenta na 79 korun.

K posílení burzy přispěly také třeba akcie bankovní skupiny Erste nebo softwarové společnosti Avast, které také patřily k nejobchodovanějším. Akcie Erste si polepšily o 0,19 procenta na 745,20 koruny a akcie Avastu o 1,43 procenta na 142,20 koruny.

Cenné papíry energetické firmy ČEZ, s nimiž se v pondělí obchodovalo v největším objemu ze všech hlavních emisí, pouze stagnovaly na ceně 541 korun. Nejvýraznějšího růstu dosáhly cenné papíry pojišťovací skupiny VIG, které zdražily o 2,16 procenta na 615 korun. Naopak největší propad postihl akcie Komerční banky, a to o 0,44 procenta na 685 korun.

Maloobchodní tržby klesly meziročně o 6,5 procenta. Daří se hlavně e-shopům a zásilkovým službám

Číst článek

Pražská burza zaznamenala od začátku loňského roku značné výkyvy. Ještě v lednu a únoru 2020 se index PX pohyboval až nad 1100 body. Poté se ale v březnu objevily první případy nákazy koronavirem. Vláda následně vyhlásila nouzový stav a značně omezila obchod, služby, kulturu, sport či cestování. Burzovní index se tak v březnu postupně propadl až na 690 bodů.

V létě burza posílila skoro k hranici tisícovky bodů, ale podzimní druhá vlna epidemie znamenala další propad akciového trhu zhruba na 840 bodů. Letos v lednu burza posílila nad 1070 bodů. Následoval však opět nárůst počtů nakažených spojený s kolísáním burzovního indexu.

Česká měna v pondělí mírně oslabila k oběma hlavním světovým měnám. Koruna si k 17.00 pohoršila oproti předchozímu závěru k euru o dva haléře na 26,19 Kč/EUR a k dolaru o čtyři haléře na 21,97 Kč/USD. Vyplývá to z údajů na serveru Patria Online.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme