Pražská burza zažila nejhorší propad za poslední tři roky

Analytici s napětím očekávají, s jakou otevře v pondělí obchodování pražská burza. Minulý týden zažila propad nejhorší za poslední tři roky. Akcie Komerční banky ztratily 16 procent, těžařská společnost NWR 12 a půl a ČEZ 10 a půl procenta.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pražská burza - Burzovní palác

Pražská burza - Burzovní palác | Foto: Marián Vojtek

Šéf pražské burzy Petr Koblic Radiožunálu řekl, že takový výkyv je výjimečný. Způsobilo jej snížení ratingu Spojeným státům. V minulosti se už ale burza musela vyrovnat s mnohem horší situací.

„Před třemi lety, když padl Lehman Brothers nebo potom na jař,e když se spekulovalo o pádu některých dalších amerických bank, anebo třeba 11. září 2001, to vím, že byly pozastaveny prakticky všechny cenné papíry díky 20procentnímu poklesům, a to momentálně nenastalo,“ řekl Per Koblic.

S akciemi Československé obchodní banky se zřejmě nezačne obchodovat do konce roku. Definitivní rozhodnutí bude ale na mateřské firmě, belgické KBC.

„KBC zcela nepochybně musí zhodnotit situaci potom, co nastala tato nová ratingová smršť – jak jsou prostě na tom s kapitálem a jestli to není vhodná situace k tomu, aby získali nějaký další kapitál prodejem částí některých svých dcer,“ řekl Petr Koblic.

Důchodové fondy přinášejí minimální zhodnocení

České důchodové fondy nejsou ziskové. Svým klientům přinášejí jen minimální zhodnocení vložených prostředků. Podle Petra Koblice za to může jejich příliš konzervativní regulace, kvůli které nemají žádné akcie. Jinde ve světě tvoří akcie naopak hlavní součást portfolií penzijních fondů, a to i státních.

„Třeba ve Švédsku je státní fond, který je jedním z nejagresivnějších akciových, komoditních a realitních portfolií co jsem kdy viděl s argumentem, že přece nebudou ty Švédy, kteří nejsou schopni si zvolit žádný soukromý fond, ochuzovat o dodatečný výnos z těchto druhů aktiv,“ uvedl šéf pražské burzy.

Současná koaliční vláda chce penze reformovat tak, aby si lidé mohli spořit na stáří i v komerčních penzijních fondech. Opozice s tím nesouhlasí.

Jana Zemanová, Květa Moravcová, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme