Pražská burza zaznamenala třetí ziskový rok za sebou

I letos pražská burza zaznamenala velký úspěch. Od začátku roku vykázala více než čtyřicetiprocentní růst a zažila tak už třetí velmi ziskový rok za sebou. Podle analytika společnosti Cyrrus Jana Procházky investoři mohli vydělat především na akciích ČEZu, Unipetrolu, a Zentivy.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

burza

burza | Foto: Vlastimil Hankus

"Mezi nejúspěšnější bych určitě zařadil Unipetrol, který rostl o 135 procent. Pokud by investor nakoupil za nejnižší cenu v roce a prodal za nejvyšší, tak by dokonce vydělal přes 175 procent. U ČEZu je tento údaj 138 procent, od začátku roku 114 procent," přiblížil.

Procházka vysvětlil, že důvody tohoto dlouhodobého růstu leží v tvrdší legislativě a ve zlepšeném stavu české ekonomiky, která se pozitivně podepsala na jednotlivých titulech obchodovaných na burze. Důvodem byl i zvýšený zájem o pražský parket ze strany velkých zahraničních investorů.

"Řekl bych, že je tam přivedl zejména úspěšný růstový příběh ČEZu. Ten přivedl tyto stabilní peníze do České republiky. Důležité byly i privatizace Unipetrolu do rukou polského PKN Orlen a Českého Telecomu do područí Telefóniky," dodal.

Naďa Bělovská, Vilém Janouš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme