Přebytečné miliardy Lesů ČR by se mohly uložit do státních dluhopisů

Lesy České republiky by mohly uložit přebytečnou hotovost do státních dluhopisů. Jde téměř o 16 miliard korun. Ministr financí Miroslav Kalousek z TOP 09 uvedl v České televizi, že jim udělá mimořádnou nabídku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministr financí Miroslav Kalousek

Ministr financí Miroslav Kalousek | Foto: Filip Jandourek

„Já jim velmi rád udělám nabídku státních dluhopisů, aby na tom neprodělávali. Aby to bylo za relativně srovnatelných podmínek, jaké mají na trhu. Aby si tyto oběžné prostředky uložili do státních dluhopisů,“ řekl Kalousek.

Podle návrhu státního rozpočtu, který vláda projedná příští týden, by do něj Lesy ČR měly odvést o dvě miliardy korun víc, než s čím počítal původní návrh.

Proti tomu původnímu počítá nový návrh státního rozpočtu pro příští rok s příjmy i výdaji nižšími o šest miliard. Podle ministra financí se tak podaří udržet deficit veřejných financí pod třemi procenty.

„O dvě miliardy posilujeme příjmy z Lesů ČR, to si opravdu můžeme dovolit. Vzhledem k tomu, jak jsme teď stále úspěšní při emisi dluhopisů, tak si mohu dovolit ještě o dvě miliardy snížit rozpočtovou náročnost dluhové služby v příštím roce. A těch ostatních 2,1 miliardy jsou na provozních prostředcích,“ vysvětlil Kalousek.

Pavla Firbacherová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme