Přechod na tržní ekonomiku stál přes půl bilionu korun

Za přechod na tržní ekonomiku v letech 1991 až 2004 zaplatil náš stát 557 a půl miliardy korun. Uvádí to studie ministerstva financí, se kterou se večer seznámí vláda. Peníze šly většinou na záchranu bank a podniků nebo na pomoc obcím. Za největší riziko pro budoucí rozpočtový vývoj označuje zpráva takzvané nestandardní záruky, které jsou nenávratným výdajem ze státního rozpočtu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

peníze

peníze | Zdroj: AFP

Tady je asi nejnebezpečnější pro stát smlouva a slib odškodnění v návaznosti na prodej Investiční a Poštovní Banky ve prospěch ČSOB. Nejčernější scénář vývoje by znamenal ztrátu státu ve výši 160 miliard korun. Poradce výkonné rady ING a bývalý ministr financí Jiří Rusnok přiznává, že v této kapitole nezbývá, než čekat na následky.

"Tam se musíme připravit opravdu ještě i na nějaké nepříjemnosti s tím spojené. Doufejme, že dopadnou tak, že se jen minimálně dotknou kapsy českého daňového poplatníka. Ekonomicky se ty věci už asi dají těžko změnit a vzít zpět. Musíme čekat na následky a v těch oblastech, kde se jedná o nějaký aktivní právní spor, tak se musíme, pokud možno kvalitně, na něj připravit. Případně na naši obranu," řekl Rusnok.

Štěpánka Čechová, Vilém Janouš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme