Přechodu Česka na euro v roce 2010 by nemělo nic bránit

Za čtyři roky by české koruny mohlo nahradit euro. Tvrdí to ministerstvo financí, podle kterého Česká republika bez problémů plní stanovená ekonomická kritéria. Definitivní rozhodnutí o scénáři přijetí společné evropské měny ale padne až po volbách příští rok.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mince měny euro

Mince měny euro | Foto: Jan Rosenauer

V současné době podle ministra financí Bohuslava Sobotky nemáme problém ve třech sledovaných oblastech z pěti.

"Je to ukazatel úrokové stability, nízké úrovně inflace a celkového zadlužení veřejného sektoru v České republice," uvedl Sobotka.

Rozhodnutí o postupu přijetí eura ale současná vláda nechává až na té budoucí, která vzejde z voleb v příštím roce. Během jejího působení se vyjasní i důležitá otázka o výši kurzu, kterým se české koruny přepočítají na eura.

"Přepočítací kurz by měl být jasný půl roku před přijetím eura, čili zhruba v půlce roku 2009," cituje stávající harmonogram přechodu na euro náměstek ministra Tomáš Prouza, který má už připravené i další zásady přechodu na evropskou měnu.

Počítají například s tím, že obchodníci budou muset pro kontrolu před neoprávněným zdražováním uvádět u zboží ceny v korunách i v eurech až po dobu dva a půl roku. Česko přijme euro zřejmě naráz, tedy podle scénáře takzvaného velkého třesku. Podle Prouzy je tato varianta lepší a levnější než postupné stahování koruny z oběhu.

Česká republika nebude prvním z nových členů EU, kteří euro zavedou. Již v roce 2007 chtějí euro používat Estonsko, Slovinsko a Litva. O rok později tak učiní zřejmě Lotyšsko, Malta a Kypr. Slovensko plánuje přechod na novou měnu v roce 2009. Největší zpoždění hrozí Polsku a Maďarsku.

Lenka Šumová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme