Před 25 lety odstartovala kupónová privatizace. K miliónu účtů se nikdo nehlásí

Od startu takzvané kuponové privatizace uplynulo v sobotu 25 let. Přesto stále existuje víc než milión účtů, ke kterým se nikdo nehlásí. Většina jejich majitelů ani neví, že je vlastní.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kuponová knížka (ilustrační foto)

Kuponová knížka (ilustrační foto) | Zdroj: Profimedia

Víc než milión účtů z kupónové privatizace zůstává takzvaně nezařazených, což znamená, že se k nim nikdo nehlásí. Většina lidí pravděpodobně neví, že jsou akcionáři, nebo s cennými papíry neobchodují.

Ověřit si, jestli člověk vlastní nějaké akcie, je přitom velmi snadné. Stačí k tomu rodné číslo. „Poté, co zjistí existenci takového účtu, tak si může zažádat o výpis z toho účtu, aby zjistil, jaké cenné papíry na tom účtu konkrétně má. A to nejlépe zjistí tak, že si vybere některého z členů burzy, osloví ho a požádá ho o výpis. Tato služba je zpoplatněná,“ popisuje další postup mluvčí Centrálního depozitáře cenných papírů Jiří Kovařík. Cena transakce se pohybuje v řádech stovek korun.

Privatizace začala v tehdejším Československu 1. října 1991. Byl to způsob, jakým chtěla tehdejší vláda převést státní majetek na soukromníky. Oficiálně skončila v roce 1994. Během té doby se privatizoval majetek v hodnotě asi bilion korun. Odstátnění se dotklo víc než tisícovky podniků.

Kupónová privatizace se uskutečnila ve dvou vlnách, v každé z nich bylo několik kol. Občané mohli investovat do akcií buď přímo, nebo prostřednictvím investičních fondů.

Barbora Kladivová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme