Před cestou na hory do zahraničí se nezapomeňte dobře pojistit

Úraz na sjezdovce v zahraničí nebo srážka s jiným lyžařem se vám bez pojištění může výrazně prodražit. Upozorňuje na to Česká asociace pojišťoven, která má nově na svých webových stránkách praktické informace o cestovním pojištění. Komerční pojištění je důležité, i když každý z nás má Evropský průkaz zdravotního pojištění.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lyžování – modrá sjezdovka se 4sedačkovou lanovkou Schwarzenbergbahn

Lyžování – modrá sjezdovka se 4sedačkovou lanovkou Schwarzenbergbahn | Foto: Jan Rosenauer

Spoléhat se na tento průkaz je riskantní, protože zaručuje jen základní ošetření a péči v případě úrazu, ale pouze ve zdravotnických zařízeních financovaných z veřejných zdrojů. Těch ale v zahraničních horských střediscích moc není.

Kromě toho nedostupnost horských terénů často vyžaduje zásah pomocí vrtulníku nebo horské služby, a tak náklady mohou vyšplhat do statisícových částek.

Základem cestovního pojištění je vždy pojištění léčebných výloh. Asociace pojišťoven doporučuje minimální limit pojistného plnění při standardní dovolené ve výši 1,5 - 2 miliony korun. Pojištění se vztahuje na výdaje spojené s náhlým onemocněním nebo úrazem, tedy hlavně na ambulantní ošetření, léky a hospitalizaci.

Při zimních sportech se vyplatí připlatit si za rozšíření asistenčních služeb, to je třeba zmíněný vrtulník, nebo mít vyšší limit pojistného plnění. Kromě toho je ale dobré sjednat si pojištění odpovědnosti. Pokud český lyžař způsobí v Alpách rakouskému lyžaři škodu na zdraví, a bude to zrovna šéf banky, tak se částka za odškodnění včetně náhrady ušlé mzdy dostane na miliony korun.

Pojistné podmínky jsou různé

Každý by si měl zároveň dobře prostudovat pojistnou smlouvu, kde jsou mimo jiné také výluky. Pojistné podmínky mají pojišťovny různé, většina neposkytne pojistné plnění, pokud k maléru došlo v souvislosti s požitím alkoholu nebo jiných omamných látek, při onemocnění nebo úrazu, které už měl lyžař v době sjednání pojištění, nebo například při lyžovaní mimo vyznačené tratě a při extrémních sportech.

Tady platí, že pojistit jde skoro všechno, ale musí to být ve smlouvě. Podrobnější informace najdete na webových stránkách České asociace pojišťoven www.jaksepojistit.cz.

Jaroslav Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme