Před lety založil Amazon, dnes vydělává miliardy. Jeff Bezos slaví padesátiny

Před padesáti lety se narodil americký miliardář Jeff Bezos. Mezi elitu slavných a vlivných podnikatelů se dostal v průběhu 90. let minulého století. Založil totiž internetový obchod Amazon, který se chystá vstoupit i na český trh. Firma má roční obrat kolem několika desítek miliard dolarů. Jeff Bezos penězi ale vůbec nešetří. Spíše naopak. Nedávno koupil slavný americký deník a zajímá se i o vesmír.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Na vytvoření velkého byznysu mu stačila malá garáž v Seattlu. V ní před 20 lety Jeff Bezos začal prodávat knihy. Objednávky v té době přijímal elektronicky. Obraty neměl ale nijak ohromující, a navíc mu za čas přestalo vyhovovat technické zázemí.

Myšlenka na obří tržby a zakázky v době prudkého rozvoje internetu Jeffa Bezose neopouštěla, ať byl kdekoli. Pro vytvoření internetového obchodu se vším všudy se rozhodl v autě, které řídila jeho manželka. Chtěl, aby zákazník na webu našel všechno, co měl Jeff Bezos v plánu prodávat.

Přehrát

00:00 / 00:00

O podnikateli Jeffu Bezosovi natáčel redaktor Jan Beneš

Tak vznikl Amazon.com, dříve nepatrné knihkupectví, dnes největší internetový obchod na světě. Pojmenoval ho trefně podle jihoamerické řeky, která má velké množství přítoků.

„Já bych nás dnes popsal tím, jaké jsme měli a stále ještě máme myšlenky. Ty jsou totiž základem pro každý velký byznys. Nápady jsou podstata toho, co děláme. Jsou to vynálezy, ale na druhou stranu z nich chceme mít hmatatelné produkty, které bychom chtěli na trhu vidět a používat,“ odpověděl nedávno Bezos na otázku amerických médií, jak vidí v současnosti svůj obchod.

Společnost se postupem času rozšířila o CD, počítačové hry, elektroniku a nejrůznější dárkové zboží.

Firma na vesmírnou turistiku

Jeff Bezos studoval fyziku, později se věnoval informatice. Znalosti a zkušenosti z této oblasti uplatnil koncem 90. let minulého století na Wall Street, kde vytvářel technické zázemí pro nejrůznější firmy. Dodnes ho zajímá i výzkum vesmíru.

Jeff Bezos se narodil 12. ledna 1964 v americkém Albuquerque. V roce 1994 založil internetový obchod Amazon.com. Původní zaměření firmy na prodej knih postupně rozšířil na elektroniku. Dnes díky tomu vydělává miliardy. V roce 2010 začal podnikat v oblasti vesmírné turistiky. Vloni koupil deník deník The Washington Post.

V roce 2000 založil firmu Blue Origin. Oproti Amazonu podniká v naprosto jiné sféře, dokonce i té pozemské. Nabízí totiž vesmírnou turistiku, i když tento trh zatím neexistuje. Podle odborníka na kosmonautiku Tomáše Přibyla vznikla firma Blue Origin v naprosté tajnosti.

„Na existenci firmy se přišlo naprosto náhodou o tři roky později. začala totiž zkupovat obrovské pozemky v Texasu, aby mohla v klidu provádět své testy raketových technologií a podobně. Firma se od začátku zaměřila na suborbitální turistiku, což brala jako první krok na cestě do vesmíru,“ přiblížil Přibyl.

Jeff Bezos svůj zájem rozšířil i o média. Loni koupil za 250 milionů dolarů známý americký deník Washington Post. Hodnoty listu údajně měnit nehodlá. Centrem jeho byznysu ale nadále zůstává internetový obchod Amazon.

Podle odborníků je Jeff Bezos nejenom podnikatel, ale i vizionář. Pracuje na nejrůznějších projektech, které podle odborníků posouvají dál on-line podnikání i rozvoj technologií.

Amazon například testuje bezpilotní stroje, které by mohly nahradit pozemní způsoby doručování malých balíčků. Služba by se mohla spustit už do pěti let. Společnost Amazon se chystá vstoupit také na český trh. Místa pro svá distribuční centra vedení firmy stále ještě hledá.

Jan Beneš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme