Statistik by to nazval zaokrouhlovací chybou, tvrdí Babiš o nárůstu zrušených živností před druhou vlnou EET

Podnikatelé před startem druhé vlny elektronické evidence tržeb (EET) nerušili své živnostenské listy víc, než je obvyklé. Jejich počet stoupl oproti loňskému roku jen o 160. Vyplývá to z údajů, které serveru iROZHLAS poskytla finanční správa.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Stop EET. Několik stovek lidí protestovalo proti zavedení nového systému evidence

Stop EET. Několik stovek lidí protestovalo proti zavedení nového systému evidence | Zdroj: ČTK

„Počet daňových subjektů, které ukončily registraci, byl v lednu 2017 1359 a v únoru 1464," vypočítala mluvčí finanční správy Petra Petlachová.

To znamená, že před 1. březnem, tedy dnem startu druhé vlny EET, zrušilo svůj živnostenský list a tedy i živnost 2823 podnikatelů. Ve srovnání s předcházejícím rokem, kdy v lednu a únoru zrušilo živnost 2663 lidí, tak ubylo 160 živnostníků.

Zavřelo 239, nebo 818 hospod? Finanční správa používá nespolehlivou metodu, tvrdí ekonom

Číst článek

„160 osob představuje zhruba jednu desetinu promile registrovaných daňových subjektů. Statistik by řekl, že je to zaokrouhlovací chyba," upozornil ministr financí Andrej Babiš z ANO v rozhovoru pro iROZHLAS.cz. „Podle mě to dokazuje dvě věci. Za prvé, EET není pro nikoho likvidační. A za druhé, ekonomika je ve skvělé kondici a českým podnikatelům se daří," obhajuje kritizovaný projekt.

S názorem ministra financí ale nesouhlasí předseda hnutí Starostové a nezávislí Petr Gazdík. „Stovky malých obcí mají po zavedení EET problémy a omezují se jim služby. Stejné byrokratické problémy mají i spolky a organizace organizující společenské a kulturní akce. EET pro nejmenší byla chyba," oponuje šéfovi resortu financí Gazdík.

Ministr Babiš sliboval, že dojde k úpravě EET tak, aby se netýkala malých podnikatelů. Na svých facebookových stránkách už avizoval, že do konce dubna by měla finanční správa připravit příslušnou metodiku.

„Musíme vnímat specifika venkova. Jde hlavně o spolky. Jsem přesvědčen, že spolky, dobrovolní hasiči, myslivci, sportovci nedělají podnikatelskou činnost. Spolky jsou neziskové organizace, takže by neměly evidovat," připustil Babiš.

Jestli je číslo 160 zrušených živností před druhou vlnou EET konečný, však lze jen odhadovat. Počet zrušených živnostenských listů se totiž nerovná počtu všech zrušených živností. „Kdokoliv se může rozhodnout ukončit podnikání. Kdy ale odnese oznámení na živnostenský úřad, je jeho volba. Může to být až za měsíc, dva, půl roku," upozornil ekonom Jiří Skuhrovec. "Je to tedy jen o tom, kolik lidí se v tom měsíci došlo odhlásit na živnostenský úřad," vysvětlil Skuhrovec.

„Reálně zrušené živnostenské listy totiž budou více roztaženy v čase. To znamená, že pokud někdo zavřel obchod v prosinci, mohl zrušit živnostenský list v prosinci, ale i v lednu, únoru nebo březnu," dodal Skuhrovec.

Petr Jadrný Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme