Přední čeští ekonomové diskutují o dluhové krizi v Evropě

Krize v eurozóně a další budoucnost společné měny jsou hlavními tématy 11. Fóra Zlaté koruny. Koná se dnes v Praze s podtitulem Z dluhové pasti do propasti? Na fóru tradičně prezentují názory přední čeští ekonomové. Úvodní přednášky se ujal ministr financí Miroslav Kalousek, který dnes odlétá do Bruselu na další kola jednání o osudu eurozóny.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministr financí Miroslav Kalousek vystoupil na konferenci NERVu k problematice dluhové krize a dopadům na Českou republiku.

Ministr financí Miroslav Kalousek vystoupil na konferenci NERVu k problematice dluhové krize a dopadům na Českou republiku. | Zdroj: ČTK

Kalousek ve svém projevu ovšem vyjádřil pochybnosti, že evropští ministři financí přijdou na fungující protikrizové opatření, po kterém včera volala ratingová agentura Moody’s.

Věnoval se ale i dalším tématům. Upozornil například, že se od vlády nedají čekat zázraky, protože nemůže přijímat dokonalé reformy, ale jen koaliční kompromisy. Reálný dopad reforem je prý navíc možné očekávat nejdříve za tři až čtyři roky.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportérka Barbora Kreuzerová sleduje 11. Fórum Zlaté koruny

Pokud chce tedy Česká republika žít za své, bude muset být méně sociální, dodal Kalousek, jinak budou o budoucnosti státu rozhodovat věřitelé. Lidé by také podle něj měli mít více odpovědnosti a nespoléhat tolik na stát.

Stínový ministr financí za ČSSD Jan Mládek Kalouskovi mimo jiné vytknul nedostatek pokory především vůči státům, které už se do dluhové pasti dostaly.

Dále vystoupí například profesor ekonomie na Univerzitě Karlově Michal Mejstřík s příspěvkem o české konkurenceschopnosti. Využití českého kapitálu a oživení tuzemské ekonomiky si za své téma zvolil ekonom a prognostik Valtr Komárek.

Dluhovou krizi jako selhání celého systému se rozhodl představit profesor Fordham University v New Yorku Milan Zelený a o odpovědnosti za dluhy promluvil bývalý premiér Miloš Zeman.

Ten si také neodpustil rýpnutí do ratingových agentur. Podle jeho slov jsou to všichni „podvodníci a zloději.“

Naďa Bělovská, Barbora Kreuzerová, Kristina Winklerová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme