Předražený benzin nutí řidiče tankovat v Polsku

Už druhý týden v řadě v Česku rostou ceny benzinu a nafty. Nejdráž natankujeme v Praze, nejlevněji v Ústeckém kraji. Proto se také na severu Čech nevyplatí jezdit pro pohonné hmoty do Německa. Nejlevnější destinací je naopak Polsko.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čerpací stanice a ceny pohonných hmot

Čerpací stanice a ceny pohonných hmot | Foto: Khalil Baalbaki | Zdroj: Český rozhlas

Palivo zdražuje stejně tak, jako zdražuje ropa na světových trzích. Obchoduje se nejdráž od konce května. Ve srovnání s Německem jsme na tom ale lépe.

Nafta se v Německu drží hranice 37 korun za litr, benzin natural 95 se tento týden vyhoupl nad 40 korun, a to je vysoko nad tuzemskými cenami paliv. Zatímco v Praze stojí litr nafty 37 korun a natural je o 61 haléřů dražší.

Naopak příznivější ceny nabízí Rakousko. I když se tam tento týden také zdražovalo. Za naftu si čerpací stanice řeknou v přepočtu o 34 korun a 14 haléřů, za benzin 35 korun a 67 haléřů.

Nejvíce se ale vyplatí návštěva Polska. Lidé hlavně z Jesenicka na to přišli už dávno a tankování většinou spojí i s nákupy u severních sousedů.

Moravskoslezský kraj byl až do předminulého týdne v Česku nejdražší, než ho o toto pro motoristy nepříjemné prvenství připravila Praha. Pro levnou naftu do Polska jezdí i pan Miroslav s manželkou.

„Ke mně jezdí Poláci do práce, takže to vím od nich. Jezdím tam pokaždé, když mám prázdnou. Třeba v zimě to bylo o dvě koruny levnější než u nás, teď už je tam menší rozdíl.

Z našich sousedů zbývá zmínit ještě Slovensko. Tam mají naftu v přepočtu za 35 korun a 18 haléřů a benzin za 38,50. Takže zatímco majitelé dieselů něco málo ušetřit mohou, palivo pro benzínové motory je výhodnější tankovat ještě před hranicemi.

Počet krádeží roste

Ve srovnání s první půlí loňského roku policie eviduje místy až dvojnásobný počet krádeží benzinu a nafty. Přibývá i případů, kdy zloděj takříkajíc pustí žilou jinému odstavenému vozu. Například jablonecká policie za letošek hlásí už 20 takových krádeží.

Majitelé benzinových stanic potvrzují, že se najdou i zloději, kteří k nim zajíždějí pro benzin bez placení pravidelně. Dokonce se stejným autem, jen s jinou registrační značkou.

Martin Drtina, Anna Maňourová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme