Předseda dozorčí rady ČSA zřejmě rezignuje kvůli ZOO

Mimořádná valná hromada Českých aerolinií projedná dopoledne kroky k záchraně firmy. Očekává se rozhodování o personálních změnách a restrukturalizaci společnosti. Také pravděpodobně rezignuje na svou funkci současný předseda dozorčí rady ČSA Miroslav Zámečník.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Letadlo ČSA. Ilustrační foto.

Letadlo ČSA. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

Zámečník se totiž uchází o místo ředitele pražské ZOO a rezignací chce podpořit svůj zájem o nové místo. Novým předsedou dozorčí rady by se mohl stát Zámečníkův kolega Michal Mejstřík, který by se tak stal již čtvrtým šéfem rady za poslední tři měsíce.

Podle vedoucího redakce reportérů Českého rozhlasu Miroslava Motejlka nebude mít samotný odchod Miroslava Zámečníka na chod společnosti žádný dopad. Upozornil ale, že stát jako majoritní vlastník není schopen zajistit předsedu, který by byl nějakou nutnou dobu v čele společnosti.

Přehrát

00:00 / 00:00

O situaci v aerolinkách hovořil na Rádiu Česko vedoucí redakce reportérů Českého rozhlasu Miroslav Motejlek.

"Předchůdce Zámečníka Václav Novák byl ve funkci předsedy dozorčí rady něco přes 30 dnů. Zámečník je v dozorčí radě 60 dnů, ale předsedou je méně než 30 dnů. To znamená, že příští předseda bude 15 dnů. To není dobrý signál například pro financující banky," řekl Motejlek Rádiu Česko.

Podle dřív zveřejněných informací by se restrukturalizace vedení společnosti měla projevit ve snížení počtu členů představenstva i vrcholového managementu z devíti členů na pět.

Akcionáři budou pravděpodobně projednávat také kapitalizaci dluhu vůči státnímu podniku v likvidaci Osinek, jehož výše je dva a půl miliardy Kč. Stát jako většinový majitel by tak tento dluh vyměnil za navýšení svého podílu ve firmě.

Přehrát

00:00 / 00:00

České aerolinie - kdysi tuzemské rodinné stříbro a firma s více než 85letou tradicí, dnes podnik, stojící na prahu krachu. Jak se to může stát? Hosté. Mir. Zámečník (předseda dozorčí rady), F. Gaspar a A. Junek. Připravila Markéta Ševčíková.

Česká republika nyní v ČSA vlastní zhruba 92 %. Navýšení základního kapitálu by tak snížilo podíly ostatních vlastníků, tedy České pojišťovny a města Prahy. Podle ministerstva financí se v tomto případě nejedná o nedovolenou státní podporou.

Další možností je schválení nových úvěrů pro provoz firmy. Podle Mladé fronty Dnes si už firma půjčila 250 milionů Kč od německé Commerzbank, což vystačí zhruba na měsíc provozu. Jednat se samozřejmě může také o prodeji majetku aerolinek.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Zámečník o nutnosti přijmout úsporná opatření

ČSA bojují o přežití a ke konci roku očekávají ztrátu 3,2 miliardy korun. Vláda ale doufá, že se situace brzy změní a aerolinky by se mohly do dvou let dostat znovu do zisku.

Novým prezidentem a šéfem představenstva aerolinií se nedávno stal dosavadní generální ředitel Letiště Praha Miroslav Dvořák. Právě spolupráce s letištěm a přesun majetku mezi oběma firmami má podle ministra financí Eduarda Janoty aerolinkám pomoci.

Přehrát

00:00 / 00:00

ČSA během dvou měsíců opustí druhý šéf dozorčí rady. Jak personální turbulence doléhají na firmu? Nejen na tuto otázku odpovídal v Poledních ozvěnách Rž analytik společnosti Cyrrus, Ondřej Moravanský.

"Tam je ve hře více věcí. Mohou se dostavit nějaké úspory. Je tam hrozba toho, že ČSA i Letiště Praha jsou státní podniky, takže můžeme očekávat například tlak ostatních konkurenčních společností, které by se mohly postavit proti případnému zvýhodňování ČSA ve vztahu k Letišti Praha. To ale tuto situaci vnímá, takže si nemůže dovolit v současné situaci nějaké zvýhodňující kroky pro ČSA nebo nějaké netransparentní operace," uvedl v Poledních ozvěnách Radiožurnálu analytik společnosti Cyrrus, Ondřej Moravanský.

Ladislav Dvořák, Katarína Brezovská, Veronika Sedláčková, Marek Matlovič, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme