Předseda EP Buzek promluvil v Senátu ČR o financích Unie

O finanční perspektivě Evropské unie se diskutovalo v Senátu České republiky. V souvislosti s Řeckem je totiž velmi skloňovaným tématem. Plán Evropa 2020 nebo předpokládaný víceletý finanční rámec jsou záležitosti, které se právě teď diskutují nejen v evropském parlamentu, ale také v národních vládách. Právě situace zadluženého Řecka je přitom odstrašujícím příkladem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jerzy Buzek Senát ČR EU

Jerzy Buzek Senát ČR EU | Zdroj: ČTK

Hlavním řečníkem konference v senátu byl předseda Evropského parlamentu Jerzy Buzek. Ve svém příspěvku si neodpustil kritiku Lisabonské agendy. Naopak velmi pozitivně vidí strategii Evropa 2020.

Podle předsedy Evropského parlamentu musí mít také státy na paměti, že EU není žádná spořitelna a že se jedná spíše o jakousi investiční banku, která místo úroku přináší svým investorům přidanou evropskou hodnotu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Konferenci v Senátu České republiky sledovala Barbora Kreuzerová

Jerzy Buzek zmínil také potřebu navýšit společný evropský rozpočet pro rok 2013, a to alespoň o pět procent. Také otevřel kontroverzní téma nových vlastních zdrojů na financování EU.

„Jako parlament věříme, že tyto zdroje by neměly být financovány zvyšováním daní občanů národních států. Naopak, zdroje by měly přispět k tomu, že se bude daňové zatížení občanů EU snižovat,“ řekl.

Trochu pesimističtěji se na vytyčené cíle ohledně financování Unie dívá například člen Rady Finanční akademie a člen Národní ekonomické rady vlády Michal Mejstřík. „Má obava je, že cílů si momentálně EU vzala příliš a že nejvyšší prioritu bude mít pomoc zemím GIPS . Záchranné akce asi vytlačí některé jiné dobře míněné záměry, jako je například kohezní politika.

O postoji České republiky přednesl své teze bývalý český eurokomisař Vladimír Špidla. Podle něj musí ČR podporovat společnou evropskou politiku, protože je na Evropské unii přímo závislá. Měla by tedy podporovat zvýšení rozpočtu. Důležité podle něj také je, aby ČR bojovala za zjednodušení pravidel pro čerpání z evropských fondů.

'ČR se neumí rychle přizpůsobit'

„Česká republika by měla být trochu skeptická ke vzniku nových finančních struktur. Je to bohužel naším prokletím, ale jsme velmi špatně schopni ovládat nové administrativní systémy. Ještě jsme se nenaučili čerpat a kdyby vzniklo něco nového, myslím si, že to nezvládneme,“ zní Špidlovo doporučení.

Na konferenci se otevřela i otázka Řecka. Předseda Evropského parlamentu Jerzy Buzek je pro další finanční pomoc této zemi.

„Pokud budeme mluvit obecně, musíme podporovat eurozónu,. Jsme na ní všichni – ať jsme nebo nejsme jejími členy – závislí, protože naše ekonomiky jsou příliš propojeny, než abychom o nich mohli uvažovat jako o samostatných jednotkách. Pomáhat finančně eurozóně je nyní navíc levnější než ji úplně rozpustit. To by nás všechny v budoucnu stálo mnohem víc,“ vyjádřil svůj názor Buzek.

Barbora Kreuzerová, Mariana Zapotilová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme