Předseda Evropské komise tlačí na vznik bankovní unie, chce jednotný dohled

Předseda Evropské komise José Manuel Barroso chce co nejrychleji zavést bankovní unii. Řekl to listu Financial Times. V rámci bankovní unie by všechny banky v EU podléhaly jednomu přeshraničnímu dohledu. Reakce na tento výrok jsou napříč Evropou rozdílné.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Předseda Evropské komise José Manuel Barroso

Předseda Evropské komise José Manuel Barroso | Zdroj: ČTK

Evropská komise minulý týden navrhla změny ve způsobu, jak unie postupuje při řešení potíží krachujících bank.

Regulátoři by měli dostat větší pravomoci a ke krytí ztrát problémových ústavů by mohli třeba víc tlačit i jejich věřitele. Návrhy obsahují i vznik celoevropského garančního fondu vkladů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Děkan Fakulty financí a účetnictví VŠE v Praze Petr Dvořák ve Světě o jedné Rádia Česko

Pokud si má ale Evropská unie vzít lekci ze současné dluhové krize, pak musí podle Barrosa jít ještě dál a přistoupit k hlubší integraci. Když to neudělá, pak jí prý hrozí roztříštění.

Jako klad tohoto záměru se často uvádí, že evropští regulátoři by díky větším pravomocem mohli lépe monitorovat ztráty bank a operativněji řešit jejich krytí. Děkan Fakulty financí a účetnictví VŠE v Praze Petr Dvořák upozorňuje i na negativa návrhu.

„Chápu odpovědnost těch, kteří vymýšlí tato pravidla, ale když se na to podíváte, tak je to spíše o řešení následků problémů. Z toho si myslím je základní problém, že se málo řeší mechanismus, který by zamezil tomu, aby se Evropa do takových problémů už nedostala, a spíše řešíme to, jakým způsobem to potom zaplatíme,“ říká Dvořák.

Například guvernér francouzské centrální banky Christian Noyer pro Wall Street Journal uvedl, že bez ekonomické a měnové unie nemůže fungovat ani společná evropská měna. Velká Británie už ovšem dala najevo, že s plánem nesouhlasí, a nechce, aby její banky ručily za ty "nakažené" ve Španělsku nebo v Řecku.

„Situaci je opravdu vážná je a je potřeba říct, že řešení, o kterém by byla jistota, že je správné, v tuto chvíli nikdo nemá. Nicméně další federalizace Evropy naráží na problém, že Evropa je v této chvíli rozdělená právě tím, že už jsou problémy. Myslím, že pokrok bude tehdy, když se Evropa sjednotí z toho pohledu, že budou všichni vnímat Evropu jako svůj stát, a to bohužel ještě není,“ podotkl Petr Dvořák.

Barbora Kreuzerová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme