Předsedou Zemědělského svazu se stal dosavadní tajemník Martin Pýcha

Zemědělci z celé České republiky se dnes sjeli do Žďáru nad Sázavou, aby zvolili nového předsedu. Stal se jím dosavadní tajemník Zemědělského svazu České republiky Martin Pýcha, který Radiožurnálu řekl, že zemědělci teď mají problém udat letošní rekordní úrodu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kombajny při žních

Kombajny při žních | Foto: Jan Rosenauer

Nový předseda Zemědělského svazu České republiky Martin Pýcha označil jako jeden z aktuálních problémů klesající ceny zemědělských komodit. Zemědělci, kteří naplnili sklady a neprodali úrodu hned po sklizni, ji teď nemůžou udat za slušnou cenu:

„Letošní sklizeň dopadla dobře, na druhou stranu je fakt, že dneska jsme v situaci, kdy se obchodování s komoditami zastavilo. V době sklizně byly ceny pro zemědělce poměrně zajímavé, ale dneska ty ceny začaly padat a uvidíme, jak se situace bude vyvíjet dál,“ uvádí Martin Pýcha.

Přehrát

00:00 / 00:00

Se zemědělci natáčela ve Žďáru nad Sázavou redaktorka ČRo Hana Mikulincová

Letošní úroda byla jednou z nejlepších v uplynulých desetiletích. Téměř 20procentní nárůst oproti loňsku hlásí zemědělci u obilovin nebo u brambor. A to je na druhou stranu velký problém.

„Brambor je obrovské množství a zemědělci nevědí, komu je prodat. Další problémová komodita je chmel, protože bohužel chmelaři mají poměrně vysoké zásoby z minulých sklizní a někteří dokonce ani nesklízeli, protože nemají odběratele,“ říká Pýcha.

Kdo neprodal včas, musí počítat se ztrátou. Například za brambory už zemědělec nedostane víc než dvě koruny za kilo. Podle Martina Pýchy propadla cena v České republice víc, než na světových burzách. V překladu: kdo má prodáno, dobře udělal. Karel Daniel ze Zemědělského družstva v Pňovicích na Příbramsku je jedním z nich:

„Naše hlavní komodity jsou řepka a obiloviny, z toho převážně pšenice a ozimní ječmen. Letošní úrodu jsme prodali z 90 procent za dobré ceny, které ještě byly hned po žních.“

Zemědělci čekají na lepší cenu

Zdeněk Sysel z družstva v Heřmanově na Žďársku většinu letošní dobré úrody také prodal včas. Jak udá zbytek, zatím netuší:

„Zaplatili jsme dluhy, museli jsme zaplatit naftu a hnojivo, a to co nám zbylo, máme doma a čekáme, až bude lepší cena.“

Pouze krmné obilí pro vlastní spotřebu zůstalo ve skladech v družstvu v Níhově v okrese Brno-venkov. Kvůli počasí ale museli prodat úrodu pouze jako krmivo, jak doplňuje zemědělec Jiří Klusák:

„Nevyšlo nic, potravina nebo jako slep. Všechno do krmiva. Prodávalo se krmné seno.“

V tuto dobu všichni vyčkávají. Obchodníci věří, že ceny propadnou ještě níž a zemědělci zase doufají, že se pokles cen zastaví.

Michaela Vydrová, Hana Mikulincová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme