Představenstvo Českých drah se Žaludou v čele končí. Dozorčí rada už zvolila nové

Dozorčí rada Českých drah dnes kvůli nespokojenosti s hospodařením společnosti odvolala všechny čtyři členy představenstva včetně Petra Žaludy, který byl jeho předsedou. Na postu generálního ředitele Žaluda zatím zůstává, o jeho setrvání rozhodne nové představenstvo.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Generální ředitel Českých drah Petr Žaluda

Generální ředitel Českých drah Petr Žaluda | Foto: Tomáš Adamec

Rada ještě večer vybrala jeho členy – Dalibora Zeleného, Daniela Kurucze a Pavla Švagra. Novým předsedou zvolila Zeleného, který už jednou drahám šéfoval a má blízko k ČSSD.

„Dozorčí rada se zcela zásadním způsobem neztotožnila s tím, jak management přistupuje k zadlužování Českých drah. Dozorčí rada je toho názoru, že zadlužování ohrožuje už dnes spoustu pracovních míst v samotném podniku, že je dlouhodobě neúnosné, a chce, aby se snižovalo,“ vysvětlil ministr Žák. Sám se účastnil části zasedání, kde se řešil stav Českých drah.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ministr dopravy Zdeněk Žák mluvil o personálních změnách v představenstvu Českých drah

Rada představenstvu vytýkala mimo jiné vysoké výdaje na neproduktivní aktivity firmy, například na právní služby, nebo špatné výsledky nákladního přepravce ČD Cargo

Ve svém rozhodování ale nebyla jednotná. Zástupci zaměstnanců si stěžovali zejména na chování nově zvoleného předsedy dozorčí rady Zdeňka Žemličky. Byl prý autoritativní a nepřipouštěl diskuzi.

Žaluda upozornil, že dozorčí rada odvolala dosavadní členy představenstva ústně po jednání, u kterého nebyl. Rozhodnutí ale respektuje.

„Dozorčí rada normálně probíhá za účasti členů představenstva. Tato členy představenstva vyloučila. Byl jsem tam poté na chvilku pozván já, kde byl přečten panem předsedou asi pětistránkový dokument, výtky k výroční zprávě za rok 2012. Poté mi byl dán velmi krátký prostor na to reagovat. A pak asi za hodinu nám členům představenstva bylo oznámeno, že jsme byli odvoláni. Když jsem vznesl dotaz, zda to můžeme komentovat, tak bylo řečeno, že ne,“ přiblížil v televizi Nova.

Přehrát

00:00 / 00:00

Redaktorka Jitka Hanžlová sleduje jednání dozorčí rady

Odcházející předseda byl rozhořčený, ke změnám prý nebyl důvod. „Musím říct, že celý proces byl velmi nestandardní, protože nikdo z členů dozorčí rady ani pan ministr si žádné informace nevyžádali do zasedání dozorčí rady,“ uvedl v České televizi.

České dráhy jsou podle Žaludy zadluženy méně než například rakouská železnice. Dluhy jsou prý navíc zdravé, protože šly na investice a obnovu zastaralého vozového parku, a podnik je schopný své závazky splácet.

„Pan Žaluda určitě vnesl do managementu velmi agresivní manažerský přístup, který se zatím nicméně projevil hlavně v tom, že enormně narostlo zadlužení. Je pravdou, že České dráhy pořídily spoustu nových vlaků, což je dobře, ale to, co my jim vytýkáme, že si na ty vlaky musí prostě vydělat. Jenom nekonečné zadlužování bez toho, abychom měli jistotu, kdo vlastně dluh zaplatí, nevede nikam. To dokáže každý,“ upozornil ministr Žák.

Rada v novém složení

České dráhy teď podle něj potřebují krizové manažery, kteří sníží zadlužení. „Já jsem řekl hned při svém nástupu, že jako hlavního viníka nevidím konkrétní manažery, ale stát a jeho zástupce, kteří manažery nedokázali uhlídat. Já se je snažím zkrotit,“ dodal.

Dozorčí rada se dnes sešla poprvé v novém složení. Výměnu většiny členů orgánu prosadil ministr dopravy Zdeněk Žák 19. července. Radu pak požádal, aby posoudila hospodaření státního podniku.

Jeden ze zástupců původních, zatím neodvolaných členů dozorčí rady popsal dnešní jednání jako „hnus“.

Lokomotiva ČD Cargo | Foto: Jiří Suchomel

Vedení Českých drah už před několika dny zveřejnilo některé lichotivé údaje o hospodaření, ministra Žáka ale nepřesvědčily.

„Je to takové to typické vytrhování jednoho střípku z velké množiny čísel,“ myslí si. Dráhy podle něj neprosperují dobře.Výhrady má šéf resortu hlavně vůči fungování jedné z dceřiných společností ČD Cargo.

Nevidí přitom nic špatného na tom, že personální zemětřesení v Českých drahách přichází v době, kdy je u moci vláda, která zatím nemá důvěru sněmovny, a ani není jisté, jestli ji získá. „To musí udělat jakýkoliv správce v kteroukoliv dobu, kdy bude v úřadu,“ konstatoval Zdeněk Žák.

Ministr dopravy dnes také odvolal z funkce náměstka Jiřího Žáka, který býval senátorem za ODS. Důvody odvolání zatím nejsou známy, ministr se zřejmě vyjádří později.

Jana Zemanová, Helena Šulcová, Jitka Hanžlová, ČRo, Veronika Sedláčková, Kristina Winklerová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme