Představenstvo Sazky připouští úpadek firmy

Představenstvo Sazky konstatovalo, že loterijní firma je v úpadku, napsal server iHNed.cz. Pověřilo svého šéfa Aleše Hušáka, aby podal vlastní insolvenční návrh, nebo se připojil k návrhu místopředsedy představenstva Romana Ječmínka.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sídlo společnosti Sazka (ilustrační foto)

Sídlo společnosti Sazka (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Ječmínek jej včera na Sazku podal svým jménem jako statutární zástupce Sazky. Z informací zveřejněných v insolvenčním rejstříku vyplývá, že insolvenční soud v pátek vyslechne vedení Sazky. Předvolal generálního ředitele Aleše Hušáka i místopředsedu představenstva Romana Ječmínka.

Přehrát

00:00 / 00:00

Provozovatel serveru motejlek.com Miroslav Motejlek ve Světě o jedné.

Mezitím se do hry o Sazku vložila finanční skupina PPF. Od podnikatele Karla Komárka převzala jeho pohledávky za Sazkou s tím, že je připravena podílet se na záchraně loterijní společnosti.

Co bude se Sazkou dál, bude záležet na tom, koho soudce stanoví jako insolvenčního správce. „Podle mého bude vše záležet na PPF a Petru Kellnerovi, jak oni budou dál pokračovat a jak si budou představovat restrukturalizaci společnosti,“ odhaduje ekonomický novinář a provozovatel serveru motejlek.com Miroslav Motejlek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Dění kolem Sazky shrnuje v odpoledním Radiožurnálu redaktor Martin Drtina.

Kellner má podle něj zájem investovat v České republice. „Skupina PPF disponuje poměrně velkým množstvím kapitálu, který v zásadě nemá, kde umístit. Sazka se nabízí jako jedna z možností. PPF si navíc uvědomuje obrovský marketingový nástroj jménem Petr Kellner. Protože, když se řekne, že Petr Kellner převzal Sazku, tak si myslím, že to vrátí hráče a budou sázet ještě více než dříve,“ tipuje Motejlek.

Loterijní společnost Sazka čelí už třem návrhům na insolvenční řízení. Sazka je v insolvenčním řízení od ledna. Vrchní soud v Praze nedávno vyhověl jejímu odvolání a zrušil ustanovení předběžného insolvenčního správce.

Soud může rozhodnout v pátek

Čeká se také na výsledek kontroly loterijního dozoru ve společnosti Sazka, podle kterého pak ministerstvo financí rozhodne, jestli se zadluženou firmou zahájí řízení o odebrání licence. Podle šéfa resortu Miroslava Kalouska je ale takový proces běh na dlouhou trať.

Návrhů na bankrot Sazky je hned několik, protože každá zadlužená firma v okamžiku, kdy zjistí, že je v úpadku nebo jí úpadek přímo hrozí, je povinna takový návrh na sebe podat. Jinak se její vedení vystavuje riziku dalších postihů.

Když tedy management Sazky tuto povinnost splnil - a k tomu je potřeba, aby insolvenční návrh podal nebo alespoň připodepsal každý z členů vedení s právem jednat za společnost - tak se tím situace výrazně zrychluje. Odpadá totiž složité dokazování, jako v případě věřitelského návrhu, a do 15 dnů soud rozhodne o úpadku. V pátek ráno si soudce vyslechne stanoviska Hušáka, Ječmínka a advokátů hlavních věřitelů a je vysoce pravděpodobné, že bezprostředně rozhodne o úpadku.

Konkurs nebo reorganizace

Sazka v minulých dnech zastavila například dobíjení kreditu na mobilní telefony, na řadě místech už není možné ani podat tiket, natož vyplatit výhry. Důvěru ve společnost ztratili trafikanti, kteří se bojí, že by po bankrotu nedostali nazpět svoje kauce za terminály, a proto je preventivně raději sami odpojili.

Co se změní případným rozhodnutím o úpadku: především bude otázka, k jakému způsobu řešení úpadku se soud přikloní. Jestli povolí reorganizaci závazků anebo firmu pošle do konkursu. Konkurs, neboli zpeněžení majetku firmy a poměrné uspokojení věřitelů by znamenal definitivní konec Sazky.

Naproti tomu reorganizací závazků by firma fungovala dál a postupně by splácela své dluhy. Dá se to přeložit jako postupné ozdravování hospodaření podniku při zachování jeho provozu. To je řešení, které navrhují věřitelé a navrhuje ho i Sazka samotná. Sestavit reorganizační plán ale nějakou dobu potrvá, reálně to může být něco kolem tří měsíců.

Milan Kopp, Martin Drtina, Kateřina Causidisová, Anna Baumová, ak Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme