Premiér Fischer: Rozpočtová volnost by přinesla ještě větší problémy

Premiér Jan Fischer v rozhovoru pro České rozhlas při cestě do Hongkongu a Filipíny naznačil, že vláda nejspíš navrhne Poslanecké sněmovně zvýšení daní i snížení sociálních dávek. Přechodný kabinet podle něj půjde až na hranu mandátu, který od politiků dostal.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

premiér Jan Fischer

premiér Jan Fischer | Foto: Alžběta Švarcová | Zdroj: Český rozhlas

Vláda podle Fischera do sněmovny pošle konkrétní legislativní návrhy na omezení schodku rozpočtu. Ten by bez restriktivních opatření stoupl kvůli hospodářskému zpomalení až k 230 miliardám korun.

Fischer by chtěl také vysvětlit voličům, proč by měl stát právě v době ekonomické krize šetřit. A jeho vláda je odhodlaná k rozpočtovým škrtům i přes odpor některých politických stran. Premiér by nadále chtěl krátit i mandatorní výdaje. Mezi ně patří důchody nebo sociální dávky.

Přehrát

00:00 / 00:00

Premiér Jan Fischer hovoří s Davidem Koubkem o přípravě rozpočtu a úsporách

"I tady si troufneme nabídnout nějaké krácení, jakkoli teď to může před volbami znít velmi nepopulárně. Ale všechno to děláme proto, že jsem si vědomi toho, že kdybychom nebyli restriktivní a zdrženliví teď a popřávali si rozpočtovou volnost, tak za dva, za tři roky bychom právě občanům této země - a těm se cítím být odpovědný - připravili podstatně větší nepříjemnosti."

Kabinet podle Fischera předloží poslancům konkrétní úsporná opatření v podobě změn zákonů. Zatím ale není jisté, jestli to bude jeden balíček, nebo několik návrhů, ze kterých by mohla sněmovna vybrat.

Cílem změn je snížit schodek státního rozpočtu, který by podle vlády měl být příští rok maximálně 230 miliard korun, ideálně pak 165 miliard. V přípravě rozpočtu vláda pokračuje. Ministři financí, zdravotnictví a práce připravují konkrétní změny a předloží je na jednání kabinetu 9. září.

Cílem změn je snížit schodek státního rozpočtu, který by podle vlády měl být příští rok maximálně 230 miliard korun, ideálně pak 165 miliard. V přípravě rozpočtu vláda pokračuje. Ministři financí, zdravotnictví a práce připravují konkrétní změny a předloží je na jednání kabinetu 9. září.

Hledání investorů v Hongkongu a na Filipínách

Nové obchodní příležitosti a možné investory v Hongkongu má pomoci najít mise vedená premiérem Janem Fischerem. Jak řekl, i v době domácí politické krize je diplomatická mise do Asie se zaměřením na podporu obchodních kontaktů důležitá.

"Hongkong je velmi dynamicky se rozvíjející teritorium, je to i vstup pro náš export do Číny - třináctimiliardový obrat s Čínou jde ze třetiny právě přes Hongkong, čili velmi stojíme o hongkongské investory a samozřejmě i o to poskytnout prostor našim firmám."

Hongkong je čtvrtým nejvýznamnějším obchodním partnerem České republiky v Asii.

Fischer teď míří z Hongkongu na Filipíny. I tam by měl podpořit obchodní kontakty s Českem; jednat by měl také o pracovní migraci z této země v Evropské unii.

Premiér kvůli domácí politické krizi zrušil návštěvu Mongolska. I tam měl podpořit obchodní kontakty. Odmítá ale, že ve složité době neměl na cestu do Hongkongu, Makaa a na Filipíny jezdit vůbec:

"Mám tady řadu lidí z podnikatelského sektoru, hospodářské komory, připojil se k nám zástupce Czechinvestu. To je, myslím., určitě prospěšnější a mohl jsem pro podnikatelské prostředí v této době udělat více, než kdybych v sobotu, neděli odjel na víkend na chalupu," řekl Českému rozhlasu Fischer.

Milan Kopp, David Koubek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme