Premiér: O osudu Union banky se rozhodne během týdnů

Centrální banka by měla maximálně v horizontu několika týdnů rozhodnout o budoucnosti Union banky. V sobotu to řekl Českému rozhlasu premiér Valdimír Špidla při návštěvě sportovní akce na Zlínsku. V kraji je značné množství klientů uzavřené banky a tamní hospodářská komora vyzvala vládu, aby střadatelům pomohla.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

klientka a oznámení Union banky

klientka a oznámení Union banky | Foto: Vladislav Galgonek

Jak premiér potvrdil Romanu Vernerovi, nadstandardní možnosti neexistují. "Vláda bude postupovat podle ústavních možností. Vklady jsou pojištěné a tento pojišťovací systém zabere".

Přehrát

00:00 / 00:00

V. Špidla: Union banka

Premiér připustil, že bankovní dozor měl signály, že není vše v pořádku. Právě proto vstoupil do banky italský investor, od kterého si podle Špidly bankovní dohled zřejmě sliboval, že se banku podaří sanovat, avšak bohužel došlo ke krizi hotovosti.

Pokud dojde k odejmutí licence Union Banky, začne Fond pojištění vkladů vyplácet peníze poškozeným klientům. Podle zákona jsou pojištěny všechny vklady kromě anonymních.

Podmínky výplaty by pak stanovil samotný Fond, který by určil banku, kde peníze klienti v případě krachu Union Banky do tří měsíců dostanou. Potvrdil nám to Pavel Sobíšel hlavní ekonom HVB banky. Zdůraznil, že pojištěny jsou vklady ze zákona do ekvivalentu 25 000 eur, a to v české i cizí měně. Klientovi se vyplácí 90 % původní výše vkladu.

Potíže Union banky způsobí vážné problémy převážně podnikům na Ostravsku a Zlínsku. V těchto dvou regionech je totiž údajně nejvíce malých a středních podnikatelů, kteří své finance svěřili právě Union bance.

Hejtman Zlínského kraje už na žádost předsedy krajské hospodářské komory - Antonína Spálovského požádal vládu o schůzku a řešení stávající situace. Spálovský Českému rozhlasu řekl, že situace Union banky způsobí hlavně malým podnikatelům existenční potíže.

Česká národní banka zahájila vůči Union bance správní řízení o odnětí bankovní licence. Důvodem je nedostatečná likvidita. Union banka také nemůže počítat s veřejnou podporou státu. To odmítly centrální banka a ministerstvo financí.

Jejich stanovisko podpořila i vláda, která se v pátek ráno kvůli ostravské bance sešla k mimořádnému jednání. Majoritní vlastník Union banky, italská finanční skupina Invesmart, chce ale se státem dále jednat.

Milan Kopp, Ivan Sekanina, Marika Táborská, Julie Rákosová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme