Premiér odplomboval první cisternu s naftou. Vlaky budou surovinu vozit z Německa až do roku 2017

Ve skladu Čepra v Třemošné u Plzně v pátek začali stáčet první dodávky nafty, kterou vlak přivezl z německého Kraillingu. Ta uvízla ve skladu zkrachovalé firmy Viktoriagruppe. Celkem má Česko dostat zpátky naftu v hodnotě víc než jedné miliardy korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Plombu na cisterně přestřihli Bohuslav Sobotka a Pavel Švagr.

Plombu na cisterně přestřihli Bohuslav Sobotka a Pavel Švagr. | Foto: Miroslav Chaloupka | Zdroj: ČTK

První se sedmdesáti vlaků přijel odplombovat premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) a předseda Státních hmotných rezerv Pavel Švagr.

Plombu odstřihli přímo na jedné z dvaceti cisteren, které přivezly 980 tun nafty. Ta se ještě v pátek začne přečerpávat do obřích nádrží, aby mohl vlak vyrazit zpět do německého Kraillingu a naložit tam další část paliva.

„Ten převoz znamená zhruba 70 ucelených vlaků, předpokládáme zhruba dva vlaky týdně. Já bych byl rád, kdyby se to podařilo do konce pololetí roku 2017,“ odhaduje Švagr, jak dlouho bude převoz nafty z Německa trvat. Celkem by vlaky do Česka podle Švagra měly přivézt zhruba 75 milionů litrů nafty. Skladovat by se pak měla na různých místech ČR.

Nafta v hodnotě více než jedné miliardy korun uvízla ve skladu zkrachovalé firmy Viktoriagruppe. Jednání o jejím návratu do Česka s insolvenčním správcem firmy trvalo skoro dva roky.

Jana Kosová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme