Premiér podporuje pozdější přijetí eura v roce 2010

Premiér Jiří Paroubek bude podporovat přijetí eura v roce 2010. Uvedl to po dnešní návštěvě České národní banky a debatě s jejími představiteli. Česko původně plánovalo výměnu korun za eura o rok dříve.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Koruny a eura

Koruny a eura | Foto: Jan Rosenauer

Rok 2009 dnes Paroubek označil jako nevhodný. "Domnívám se, že tento postup přinese naší zemi méně rizik a poskytne také dostatečný čas pro odpovědnou přípravu," řekl. Rizik je podle premiéra celá řada, žádné konkrétní však ani na dotaz novinářů nejmenoval.

Podle ministra financí Bohuslava Sobotky se přijetí eura posouvá mimo jiné proto, že o vstupu do kurzového mechanismu ERM II, který je předstupněm eura, by už neměla rozhodovat tato vláda, ale až ta vzešlá z voleb v příštím roce.

Londýnská ratingová agentura Fitch ani nový český termín nepovažuje za pevný. Jeho pravděpodobnost je podle analytiků agentury asi padesátiprocentní. Petr Robejšek, ředitel Institutu pro mezinárodní politiku a hospodářství v Hamburku, dokonce tvrdí, že čím později, tím lépe.

"Docela se zájmem sleduji určitou pozoruhodnou stádnost našich politiků, kterým jaksi uniklo, že Evropská unie je v potížích a že potíže souvisí zejména s eurem. Může se snadno stát, že my budeme již v roce 2008 připraveni na euro, ale euro nebude připraveni na nás, nebo dokonce nebude vůbec existovat," domnívá se Robejšek.

Podmínky pro přijetí eura by měla Česká republika splnit v roce 2008, kdy by měl schodek veřejných financí klesnout pod tři procenta hrubého domácího produktu. Letos by měl schodek činit 4,6 procenta a v příštím roce 3,8 procenta.

Jaroslav Skalický, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme