Premiér Rusnok schvaluje zdražení koruny. Opatření prý pomůže domácím výrobcům

Premiér v demisi Jiří Rusnok podporuje snahu o zvýšení poptávky po zboží ze strany České národní banky. Ta se rozhodla držet alespoň rok a půl kurz koruny poblíž hranice 27 korun za euro. Rusnok prý respektuje nezávislost národní banky na vládě. Opatření podle něj pomůže českým exportérům i dalším tuzemským výrobcům.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jednání tripartity, Jiří Rusnok

Jednání tripartity, Jiří Rusnok | Foto: Filip Jandourek

„Z hlediska ekonomického dopadu si myslím, že je to krok, který v krátkém a zejména ve středním období několika let české ekonomice prospěje. De facto došlo ke zvýšení české konkurenceschopnosti o řádově pět procent, vyjádřeno ve vztahu k euru,“ řekl Rusnok.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podle premiéra Jiřího Rusnoka intervence pomohou domácí ekonomice

„Mělo by to posílit české výrobce, kteří exportují, protože budou mít možnost inkasovat za svůj export více korun. Významně by to mělo také posílit výrobce, kteří neexportují, ale střetávají se se zahraniční konkurencí na domácím trhu, jsou to například výrobci potravin,“ uvádí výhody intervence premiér.

Centrální banka doufá, že lidé začnou utrácet úspory, které se teď hromadí na účtech.

Podle guvernéra ČNB Miroslava Singera je intervence nutná, jinak by hrozila deflace a útlum ekonomiky. Řekl to v rozhovoru pro Mladou frontu DNES.

Umělé zvýšení kurzu eura prý nepovede ke zdražování, ale stabilizaci cen. Díky dobré úrodě by pak neměly zdražit ani potraviny. Inflaci v prvním pololetí roku 2014 očekává Singer do jednoho procenta. Krok vyvolal rozruch a debatu nejen mezi ekonomy.

Česká národní banka chce další rok a půl držet kurz eura na hodnotě 27 korun

Číst článek

Ministr pro místní rozvoj František Lukl upozorňuje, že slabší kurz koruny snižuje možnost dotací z Evropské unie, které k nám proudí.

Poprvé se k oslabení koruny vyjádřil pro Českou televizi také ministr financí Jan Fischer: „Pevně věřím, že rozhodnutí České národní banky, které respektuji, je autonomní. Je to rozhodnutí nezávislé instituce. Nezávislost ČNB tradičně velmi respektuji. Je to samozřejmě nejen autonomní a nezávislé rozhodnutí, ale je to plně v odpovědnosti ČNB.“

Zeman: Intervence nikdy ničemu neprospěly

Podle prezidenta Miloše Zemana intervence centrální banky ještě nikdy ničemu neprospěly a vedly v minulosti jen ke ztrátám.

Přehrát

00:00 / 00:00

O intervenci ČNB mluvila ve vysílání ČRo ekonomka Ilona Švihlíková

Už o víkendu hlásily obchody a e-shopy s elektronikou tržby vyšší o desítky procent. Podle ekonomky Ilony Švihlíkové jde o efekt Vánoc:

„To je vždycky mohutný nákupní impuls. Spotřeba se ale netýká pouze inflačního očekávání. Souhlasím s ČNB s tím, že deflace je nesmírným nebezpečím, které nelze podceňovat. Musíme se ale dívat i na vývoj mezd a na to, jak se vyvíjí úspory obyvatelstva. A tady už nějakou dobu pozorujeme, že přírůstky na účtech jsou podstatně nižší než v předkrizovém období, což je u nás už pět let.“

„Pokračuje trend, kdy lidé z termínovaných vkladů přecházejí na to, aby mohli peníze běžně vybrat. A to nenaznačuje nějaký zásadní optimismus pro budoucí potřebu,“ dodává Švihlíková.

Jana Čermáková, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme