Premiér Topolánek představil Národní ekonomickou radu

Vypořádat se s dopady světové finanční krize má Česku pomoci Národní ekonomická rada. Tým deseti ti expertů, kteří budou hledat řešení jak zmírnit následky krize, jako je zpomalování ekonomiky, pokles exportu nebo růst nezaměstnanosti, dnes představil premiér Mirek Topolánek.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Premiér Mirek Topolánek představil členy Národní ekonomické rady vlády

Premiér Mirek Topolánek představil členy Národní ekonomické rady vlády | Zdroj: ČTK

Deset odborníků bude radit premiérovi, jak zmenšit dopady krize na naše hospodářství. Jejich jména nejsou překvapením, řada z nich už zazněla. Jsou mezi bývalí ministři Jiří Rusnok a Vladimír Dlouhý, ekonomický stratég ČSOB Tomáš Sedláček, Martin Jahn který šéfuje společnosti Volkswagen v Rusku a šéf UniCredit Bank Jiří Kunert.

Akademickou sféru reprezentují děkan národohospodářské fakulty VŠE Jiří Schwarz a profesor bankovnictví na Univerzitě Karlově Michal Mejstřík. Desítku doplňují ekonomové Pavel Kohout a Miroslav Zámečník a kancléř prezidenta Jiří Weigl.

Mezi priority, se kterými Martin Jahn do rady přichází, patří zmírnění dopadů krize na české hospodářství a zamezení velkému nárůstu nezaměstnanosti:

"Ta konkrétní opatření po mě dnes nechtějte. Protože ta jsou samozřejmě jak na té nabídkové straně, tak na straně snižování daní nebo zátěže podnikatelů. Ale to si myslím si, že si ta rada opravdu musí nějakým způsobem probrat.Chtěl bych ještě dodat, že bychom neměli ztratit ze zřetele dlouhodobou prosperitu a neměli se vrhnout jenom na balíček, který vyřeší tento rok, ale měli bychom se dívat i dlouhodobě na věci v oblasti vzdělávání, výzkumu, vývoje, zavedení eura. To jsou pořád věci, které jsou klíčové."

Premiér Topolánek původně nabízel účast v ekonomické radě i opozičním sociálním demokratům. Ti to ale odmítli. Šéf ČSSD Jiří Paroubek ve včerejších Dvaceti minutách Radiožurnálu uvedl, že v něm celý způsob rady vzbuzuje velkou nedůvěru:

"My se těžko můžeme stát čtvrtou koaliční stranou, nést politickou odpovědnost a přitom nemít pravomoci. A koncepce přístupu řešení dopadu světové krize na české hospodářství - ta koncepce naše a koncepce této vlády jsou velmi rozdílné."

Tomáš Medek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme