Premiéři Česka a Polska otevřou první vysokotlaký plynovod

Česko a Polsko propojí první společný vysokotlaký plynovod. Jeho provoz odpoledne slavnostně zahájí premiéři obou zemí, Petr Nečas a Donald Tusk v polském Těšíně. V Chotěbuzi na Karvinsku pak podepíší takzvanou propojovací dohodu a hned poté začne plyn proudit do jižního Polska.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Stavba plynovodu

Stavba plynovodu | Foto: Eva Holá

Nový plynovod nazvaný STORK je dlouhý přes 30 kilometrů. Pokryje vysokou spotřebu především v hustě osídleném Horním Slezsku na jihu Polska. V blízké době by mohl plyn proudit oběma směry podle toho, jak to bude v danou chvíli zpotřebí a jaké podmínky si plynárenské společnosti dohodnou.

„Jde o historicky první vysokotlaké potrubní spojení mezi oběma státy a první etapu napojení na takzvaný severojižní koridor,“ uvádí Milan Řepka z plynárenské společnosti Net4gas.

Přehrát

00:00 / 00:00

Otevření nového česko-polského plynovodu sleduje redaktor ČRo Martin Knitl

Podle náměstka ministra průmyslu a obchodu Tomáše Hünera se zvýší bezpečnost dodávek do obou zemí a především do průmyslových regionů, které si jsou velmi podobné.

Plynovod STORK je součástí propojení severního a jižního terminálu, tedy Baltského a Jaderského moře. Jsou to terminály na zkapalněný plyn, které mohou v případě výpadku ruského plynu částečně nahradit dodávky, a to nejen pro Polsko a Českou republiku, ale i pro další země.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ranní interview s náměstkem ministra průmyslu a obchodu Tomášem Hünerem se týkalo propojení Česka a Polska plynovodem

„Je to klíčová energetická aktivita zemí Visegrádské čtyřky, proto se zásobování plynem týká i dalších zemí, jako je Slovensko a Maďarsko,“ říká Hüner.

Výhodou pro Polsko je přímé napojení na české podzemní zásobníky plynu. Zájmem obou stran je kromě obchodu především stabilita dodávek strategické suroviny.

Plynovod nemá dostatečnou kapacitu a zajišťuje pouhých 6 procent celkové české spotřeby. „Ale víme ze zkušeností z roku 2009, jak byl dobrý plynovod na Hoře Svaté Kateřiny, který měl také nedostatečnou kapacitu,“ upozorňuje Hüner.

Na českém území měří plynovod 10 kilometrů a jeho stavba stála 7 milionů Eur. „Ty peníze jsou spolufinancovány provozovatelem české přepravní soustavy - společností Net4gas a Evropskou komisí z Fondu obnovy evropské infrastruktury," říká Oldřich Petržilka, ředitel České plynárenské unie, který se také dnešního otevření zúčastní.

Přehrát

00:00 / 00:00

Oldřich Petržilka mluví o otevření nového plynovodu.mp3

„Hlavně je to ale první stavba, která naznačuje nový směr výstavby sítí ve střední Evropě," vysvětluje Petržilka. „Zemní plyn tradičně tekl z východu na západ a tím, že plyn přijde od severu, se toky brzy začnou obracet ze severu na jih."


Plynovod STORK je prvním potrubím, které tento směr sleduje a brzy ho mají doplnit další. Klesne tím pravděpodobně transit plynu přes Ukrajinu.„Logicky to dopadne na Ukrajinu, protože místo dvou cest - přes Ukrajinu a Bělorusko - budou existovat tři cesty - Ukrajina, Bělorusko a Severní moře," míní Petržilka.

„Ty hlavní nárůsty přepravy se pravděpodobně převedou do plynovodu Nord Stream, který je nový a moderní, vede mořem, takže se na něm nedají očekávat žádné obchodní komplikace," dodává Oldřich Petržilka.

Nový projekt se podle Petržilky chystá i na Moravě „ Na českém území by měla být posílena linka z jižní na severní Moravu. Hovoří se o novém plynovodu který se bude pravděpodobně jmenovat Moravia," prozrazuje.

Evropská síť plynovodů by mohla být v budoucnosti obohacena plynovodem Nabucco, který by přivedl plyn z Asie do Evropy mimo Ukrajinu a Rusko. Pokud bude realizován, plyn by do České republiky proudil právě novou propojkou. O jeho realizaci se zatím nerozhodlo, hlavní slovo mají investoři, především RWE. Plynovod není finančně návratný a je třeba počítat s dotacemi Evropské unie.

Martin Knitl, Lucie Maňourová, Mirko Kašpar Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme