Premiéři Topolánek a Putin se shodli na podmínkách monitorování toku plynu

Ruské dodávky zemního plynu do Evropy přes Ukrajinu by měly být obnoveny - české předsednictví Evropské unie tvrdí, že nalezlo kompromis. Premiér Mirek Topolánek se dohodl se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem na podmínkách rozmístění evropské monitorovací mise v Rusku a na Ukrajině. Bez dalších podrobností to uvádí prohlášení českého předsednictví.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vladimir Putin

Vladimir Putin | Zdroj: ČTK

Přes četná jednání o krizi v dodávkách ruského plynu přes Ukrajinu do Evropy ani ve čtvrtek Rusko s Ukrajinou neuzavřely dohodu, která by vedla k obnovení dodávek. Kamenem úrazu byla podoba monitorovacích komisí, které by měly dohlížet na dodávky ruského plynu. Večer však české předsednictví EU oznámilo, že se premiér Mirek Topolánek dohodl se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem na podobě těchto komisí.

Topolánek a Putin spolu hovořili telefonicky. Moskva přitom na jednáních v Bruselu návrh na rozmístění evropských pozorovatelů odmítla. Požadovala, aby tok plynu na Ukrajině mohli monitorovat i její vlastní lidé.

Předchozí jednání v Bruselu byla bez úspěchu

Ještě před telefonickým hovorem obou premiérů ztroskotaly celodenní čtvrteční bruselské rozhovory o obnovení dodávek ruského zemního plynu do Evropy přes Ukrajinu. Řada zemí Evropské unie tak stále zůstává bez dodávek.

Evropská unie nabídla vyslání svých expertů, kteří by na Ukrajině a v Rusku dohlíželi na tok dodávek plynu. Ukrajina k tomu byla ochotna. Rusko ale tento návrh zamítlo. Z titulu předsednické země Unie to oznámil český ministr průmyslu a obchodu Martin Říman: "Musím s politováním oznámit, že představitelé Gazpromu tuto nabídku odmítli."

Rusové požadovali, aby mohli být na Ukrajině rozmístěni i jejich pozorovatelé. Ministr Říman i evropský komisař pro energetiku Andris Piebalgs po čtvrtečním jednání potvrdili, že spor už přestává být pouze obchodní záležitostí. Podle nich nabývá jasné politické rozměry.

plynovod | Foto: ČTK/AP

Dodávky měly být obnoveny poté, co na rusko-ukrajinskou hranici dorazí mise pozorovatelů Evropské unie. Ti měli dohlédnout na pravidelný tok plynu. Ukrajina s tímto řešením souhlasila; Rusko to ale na poslední chvíli odmítlo. Moskva požadovala, aby mohla své vlastní pozorovatele vyslat přímo na Ukrajinu.

Podle ministra průmyslu a obchodu Martina Římana nezbývá než dále jednat. Na řadě je by podle něj měly být rozhovory na nejvyšší úrovni mezi Unií a oběma aktéry sporu. Rusové ale ve čtvrtek přímá společná jednání s Ukrajinou a Unií odmítli.

České předsednictví Evropské unie uvedlo, že je potřeba dále jednat, nejlépe na nejvyšší úrovni. V pátek se v Bruselu sejde tak zvaná koordinační skupina k zemnímu plynu tvořená experty jednotlivých zemí. Ti by měli hovořit i o možných formách pomoci pro státy nejvíce postižené výpadky plynu. Český ministr průmyslu a obchodu Martin Říman na současnou krizi reagoval prohlášením, že Unie by měla uvažovat o větším využití jaderné energie.

Přečtěte si, jak probíhalo omezování dodávek ruského plynu:
EK se zatím nedohodla s Ruskem na obnovení dodávek plynu přes Ukrajinu
Naftogaz a Gazprom usedly v Bruselu k jednacímu stolu
Evropa je dál bez ruského plynu, jednání v Moskvě skončilo bez výsledků
Do Evropy se přes Ukrajinu nedostává plyn z Ruska
Evropa je dál bez ruského plynu, jednání v Moskvě skončilo bez výsledků
Zásobování ruským plynem dramaticky pokleslo, Slovensko vyhlásilo stav nouze
Dodávky zemního plynu z Ruska k nám klesly na čtvrtinu
Evropská komise: Občanům EU nehrozí snížení dodávek plynu
EU podpořila český postoj ke sporu o plyn
Snížení dodávek plynu z východu pocítili v Polsku
Rusko-ukrajinský spor o plyn se projevil na dodávkách do Česka
Evropa se sejde kvůli plynu z Ruska
Některé evropské země hlásí pokles dodávek ruského plynu
Zastavení dodávek ruského plynu na Ukrajinu znepokojuje Evropskou unii
Ruský Gazprom přerušil dodávky plynu Ukrajině

Milan Kopp, Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme