Přes 300 obcí zakázalo podomní prodej. V Moravskoslezském kraji na kontrolu dohlíží i starostové

Zákaz podomního prodeje působí na nepoctivé prodejce jako strašák. Shodují se oslovené obce v Moravskoslezském kraji, které vyhlášku přijaly. Trestat dealery elektřiny, nebo prodejce hrnců, kteří přesto zvoní hlavně na byty seniorů, se však příliš nedaří. Často úředníkům chybí přesný popis obchodníka.

Karvinná Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zákaz podomního prodeje (ilustrační foto)

Zákaz podomního prodeje (ilustrační foto) | Foto: Fotobanka Profimedia | Zdroj: Profimedia

„Otevřu a tu chlap na kabelovku. Říkal mi, že to budu mít levnější, i telefon budu mít levný, už jsem byla nervózní. Jsou dotěrní a obtěžuje mě to," popsala před časem nepříjemné zkušenosti s podomními prodejci seniorka Gertruda Kubíčková z Karviné.

Karviná patří k městům, která podomní prodej zakázala, nařízení platí čtyři roky a radnice je spokojená.

„Rozhodně to zabralo a je to v pořádku. Jedině společnosti měnící energie, tak se nám stává, že v listopadu a prosinci jsou stížnosti, že lidi obtěžují podomní prodejci energií," říká mluvčí magistrátu Šárka Swiderová.

V loňském roce skončily ve správním řízení jen tři případy prodejců, kteří vyhlášku porušili. Senioři totiž často nedokáží přesně určit, kdo je vlastně obtěžoval, když se třeba s takovým zážitkem svěří.

O 100 000 levnější hrnce. 'Šmejdi‘ začali nově nabízet předražené výrobky seniorům po telefonu

Číst článek

„Většinou jsou to starší lidé, kteří volají své děti nebo vnuky, a říkají, že u nich byl podomní prodejce. Neví ale jak vypadal, jak se jmenoval nebo za jakou byl společnost. To bohužel nestačí," dodává Swiderová.

Zákaz podomního prodeje platí i v Chlebičově na Opavsku, a nezvaných dealerů ubylo, pochvaluje si starosta Ilja Novotný zvolený za nezávislé sdružení. „Od té doby, co to tu je, si myslím, že přestali chodit. Předtím ale vlítli na obec třeba čtyři a chodili barák od baráku."

V malé vesnici žádnou městskou policii nemají a tak případné problémy s podomními prodejci řeší starosta sám. „Řekl jsem mu, že máme vyhlášku, vytočil jsem číslo na policii a chlap odjel."

Na seznamu sdružení obrany spotřebitelů je už více než 300 obcí z celé země, které podomní prodej zakázaly.

Andrea Brtníková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme