Přes 80 procent lidí dává přednost českým potravinám

Stále více lidí se zajímá o původ nakupovaných potravin. Vyplývá to ze státem zadaného průzkumu, podle kterého je země původu zboží důležitá u skoro poloviny dotazovaných. Podle Pavla Bohatce z Ministerstva zemědělství nakupuje více než 80 procent respondentů spíše potraviny domácího původu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

nonamvěc

nonamvěc | Foto: Comstock Images

„Devadesát procent spotřebitelů se při nákupu stále častěji rozhoduje podle kvality, 84% oslovených upřednostňuje potraviny s domácím původem a co se týče regionálních potravin, tak 95% z nich vítá označení ‚regionální potraviny‘,“ upřesňuje zjištěná data Pavel Bohatec.

Lidé stále myslí i na cenu, zejména mladé rodiny a senioři.

Přehrát

00:00 / 00:00

Pavel Bohatec z Ministerstva zemědělství informuje o výsledcích průzkumu

„Co se týče ceny, tak stále velké skupině, asi 67% dotázaných, záleží na ceně potravin. Nicméně co se týče věku, tam se to projevuje zejména u těch mladších a starších ročníků. Dá se to zdůvodnit tím, že mladé rodiny nebo starší lidé nemají takové příjmy jako třeba rodiny ve středním věku,“ dodává Pavel Bohatec.

Zájem o původ potravin roste s věkem i vzděláním respondentů. Průzkum provedla soukromá společnost na zakázku Ministerstva zemědělství na agrosalonu Země živitelka v Českých Budějovicích. Zúčastnilo se ho skoro 1100 lidí.

Ministři zemědělství Visegrádské čtyřky se sejdou v Českých Budějovicích
V Českých Budějovicích začíná tradiční výstava Země živitelka

Květa Moravcová, Marína Dvořáková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme