Přes daňové ráje protekly miliardy ze státních peněz, plyne z analýzy TI a Bisnode

Skoro čtvrt bilionu korun z veřejných peněz proteklo v posledních osmi letech z Česka do firem z daňových rájů. Vyplývá to z průzkumu společnosti Bisnode a Transparency International.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Řecko by podle některých analytiků mohlo skončit i se dvěma měnami

Řecko by podle některých analytiků mohlo skončit i se dvěma měnami | Foto: CC0 Public domain, Fotobanka Pixabay

Jen za posledních osm let zvítězilo ve veřejných zakázkách více než 400 firem s vlastníkem právě v daňovém ráji.

Velkou část získaly firmy s majiteli z Nizozemí, Kypru nebo třeba Lucemburska. Podle analytika společnosti Bisnode Michala Říčaře zasahují téměř do všech odvětví.

„Je to zejména zpracovatelský průmysl, který tvoří zhruba 50 procent všech firem, které využívají daňovou optimalizaci přes daňové ráje. Potom následuje velkoobchod a maloobchod,“ říká Michal Říčař.

Přehrát

00:00 / 00:00

Přes daňové ráje podle analýzy protekly stovky miliard korun ze státních peněz. Podrobnosti zjišťovala redaktorka Zuzana Švejdová

Touto cestou podle odhadů unikají miliardy korun na daních. Navíc v drtivé většině firem není znám vlastník, nebo je obtížné ho dohledat. Podle Milana Eibla z Transparency International tak může docházet k zásadním střetům zájmů.

„Problém toho je, že my vlastně v drtivé většině neznáme toho vlastníka. Pokud ho neznáme, tak vlastně nevíme, kam ty peníze tečou,“ vysvětluje Milan Eibl.

„To znamená, že se klidně může stát, že v rámci výběrového řízení můžete být součástí například hodnotící komise. Přesto, ačkoliv to nikdo neví, tak můžete mít i 100procentní majetkovou účast ve firmě, která o to žádá.“

Některé podniky jsou navíc propojené na kontroverzní osoby nebo politiky. Transparency international například vysledovala společnost, která spolupracuje s významným sponzorem jedné politické strany. Ten byl navíc v minulosti souzený za daňové úniky.

Objevil se i případ místostarosty, se kterým je spojována firma, která pobírá veřejné zakázky a je vlastněná právě z daňového ráje.

Zákon tuto praxi nezakazuje

Podle současné legislativy zadavatelé zakázek sice zkoumají vlastníky firmy, ale jen v případě, že to je akciová společnost. A prověřují jen akcionáře, kteří mají více než desetiprocentní podíl.

V případě, že jsou majitelé z daňových rájů, zadavatel to zanese do evidence. Není to ale důvod firmu ze soutěže o veřejnou zakázku vyřadit.

Daňové ráje | Foto: Michal Jindra

Zuzana Švejdová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme