Přes protesty opozice schválila italská vláda balíček úspor

Italská poslanecká sněmovna schválila definitivně balíček úsporných opatření, který by měl státu ušetřit 54 miliard a během dvou let vyrovnat rozpočtový schodek. Během hlasování se před sněmovnou ostře střetli levicoví demonstranti s policisty.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Italský ministr financí Giulio Tremonti

Italský ministr financí Giulio Tremonti | Zdroj: Reuters

Z 50 procent nová opatření stojí na zvýšení daní. DPH se zvýší o 1 procento a balíček obsahuje také zdanění výnosů z obligací a fondů. Přestože se balíček nelíbí prakticky nikomu, i opozice umožnila jeho rychlé schválení pod tlakem velmi negativního vývoje na trzích.

Právě schválený balíček však nestačí a připravují se už další opatření. Ministr financí Giulio Tremonti údajně pracuje na reformách, které by měly liberalizovat italskou ekonomiku a podpořit tak ekonomický růst.

Ministr bez portfeje Roberto Calderoli už v nejbližších dnech předloží návrh na změny v ústavě týkající se snížení počtu členů parlamentu na polovinu a vytvoření nového senátu oblastí.

Vědunka Lunardi, ak Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme