Přes půl milionu Čechů zamíří na hory do zahraničí. Česká střediska výrazné ztráty nehlásí

Víc než půl milionu Čechů letos podle odhadů cestovních agentur zamíří na hory do zahraničí. Nejčastěji přitom volí Rakousko a Itálii. Tuzemské hory přesto zatím výrazné ztráty nehlásí, a to ani kvůli výraznému oteplení a menšímu množství sněhu na sjezdovkách.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lyžařský vlek – turnikety

Lyžařský vlek – turnikety | Foto: Adam Kebrt | Zdroj: Český rozhlas

Lyžaři na českých horách i přes nepříznivé počasí zůstávají. „Zaznamenali jsme zatím malý úbytek rezervací,“ řekla ředitelka hotelu Stella na Šumavě Tereza Picková. Lidé podle ní doufají, že se sníh na sjezdovkách udrží.

Ředitel Asociace horských středisek Libor Knot věří, že lyžařské areály v Česku jsou na teplejší dny připravené.

Přehrát

00:00 / 00:00

Češi kvůli nepříznivým podmínkám vyrážejí za sněhem do zahraničí. Místní střediska si přesto lednové tržby pochvalují. Podrobnosti zjišťovala Barbora Kladivová

„Rychlost, s jakou se z toho mála na přelomu roku, kdy začalo mrznout, podařilo střediska zprovoznit, byla poměrně velmi dobrá. Takže teď ty zásoby jsou dostatečné.“

Podle majitelky hotelu Karl na Šumavě Žanety Kárlové ale počet hostů ovlivní i chřipková epidemie.

„Očekáváme mírný pokles návštěvnosti, především následující víkend, kdy byl hotel plně rezervován,“ odhadla.

Do Krkonoš teď přijíždějí hlavně Němci a Poláci s dětmi, které mají prázdniny. Lidé by tam tak měli počítat s delším čekáním na vleky. „Ta klientela je tady zahraniční a ta sem zkrátka přijela lyžovat a bude chtít lyžovat,“ vysvětlil Tomáš Kverka z půjčovny ve Špindlerově Mlýně.

Za sněhem do zahraničí

Mnohdy kvalitnější služby a vleky bez dlouhých front naopak lákají Čechy na hory do zahraničí. Nejčastěji tak vyráží do Rakouska nebo Itálie.

„Přestože lyžařská střediska v Itálii a Rakousku každoročně zdraží skipasy o 2 až 3 procenta, poměr cena a kvalita lyžování je v těchto zemích stále nejvyšší,“ řekla ředitelka Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Kateřina Petříčková.

Tuzemské hory každým rokem přilákají miliony turistů. V loňském roce na ně v hlavní sezóně zamířilo skoro 3,5 milionu lidí. Kvůli vysokým teplotám měly české lyžařské areály během současné sezóny problémy hlavně v prosinci.

„Tam jsou propady tržeb řádově okolo 20, 25 procent. Ztrátu už z logiky věci dohnat nejde, protože lidi nepřijedou jednou tolik ve zbytku sezóny. Leden ale na druhou stranu ukazuje lepší potenciál než ten loňský a ten byl velmi slušný, takže zůstáváme optimisty,“ prohlásil Libor Knot.

Cizinci přijížděli v loňském roce na české hory nejčastěji ze Slovenska, Německa a Polska. Ubytování si vybírali převážně v tříhvězdičkových hotelech a za den utratili necelých 1500 korun.

Češi jsou na dovolených na tuzemských horách šetřivější, bydlí většinou v penzionech a za den utratí zhruba 1000 korun.

Václav Rokyta, Barbora Kladivová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme