Přes vysokou zadluženost se situace Maďarska lepší

Maďarsko se i nadále potýká s vysokou zadlužeností, jeho situace se ale lepší. Vyplývá to z nejnovější zprávy ratingové agentury Moody's, podle které by se už v létě mohla nejzadluženější země regionu dočkat zlepšené známky důvěry.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Budapešť

Budapešť | Foto: Jirka Malina

Cesta ke konečné stabilizaci bude ale i nadále obtížná, jak včera ostatně potvrdila i maďarská národní banka.

Ta sice opět snížila úrokové sazby - na úroveň šesti procent - zároveň ale varovala, že další případné škrty v rozpočtu musí být jen velmi opatrné. Nervozita investorů totiž nejen kvůli problémům Řecka výrazně roste.

Přehrát

00:00 / 00:00

Analytik ČSOB Jan Čermák na Rádiu Česko

Podle analytika ČSOB Jana Čermáka má Maďarsko - z pohledu stabilizace veřejných financí - to nejhorší už za sebou. Řekl to na Rádiu Česko.

"Ale na druhou stranu uvědomme si, že ta země bude letos třetím rokem v recesi, reálné mzdy budou dále klesat, soukromá spotřeba bude dále klesat, takže těžko říct, jestli má nejhorší za sebou. Minimálně z pohledu životní úrovně určitě ne," upozornil.

V dubnu Maďarsko čekají parlamentní volby. Vyloučeno přitom není, že by se jejich vítěz, ať už jím bude kdokoli, mohl postavit proti nastartovaným reformám, a tím ohrozit probíhající ozdravení. Podle Čermáka by pak ale šlo jen o ,krátkodobou odchylku'.

"Představitelné to je. Už jsme to viděli v řadě zemí, konec konců řecký příklad je toho hezkou ukázkou. Může přijít jakási rétorika, která bude tvrdá vůči Mezinárodnímu měnovému fondu."

"Ale poté přijdou tresty v podobě vyšších rizikových prémií uplatňovaných ze strany finančních trhů a ta vláda se začne chovat velmi racionálně velmi brzy," řekl Jan Čermák na Rádiu Česko.

Marika Táborská, Tomáš Pavlíček, Roman Chlupatý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme