Přeshraniční obchod mezi Čechy a Němci by se měl zjednodušit

Rozdílný daňový systém nebo dodržení vyplácení minimální mzdy - to je jen část z problémů, na které naráží naši podnikatelé v sousedním Bavorsku. Situace s přeshraničním poskytováním služeb by se měla zjednodušit. Na administrativní překážky si stěžují i Němci působící v Česku. Vznikla kvůli tomu česko-bavorská pracovní skupina.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek

Ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek | Foto: Filip Jandourek

Tu tvoří hlavně pracovníci ministerstva průmyslu a obchodu a jejich bavorští kolegové. Do konce srpna chtějí mít seznam největších problémů, se kterými se podnikatelé na obou stranách hranic potýkají.

Bavorský místopředseda vlády a ministr hospodářství,infrastruktury, dopravy a technologie Martin Zeil čeká první výsledky už do konce roku.

„Z rozhovorů s podnikateli vyplývá, že se potýkají s celou řadou obtíží jako jsou různá pracovní povolení, uznávání diplomů nebo některá další potvrzení, která úřady vyžadují. Tyto konkrétní problémy bude řešit pracovní skupina, která vznikla. Jejím hlavním smyslem bude odstranit byrokratické překážky, na které naši i vaši podnikatelé narážejí,“ řekl Zeil.

Podle ministra průmyslu a obchodu Martina Kocourka není Bavorsko jedinou zemí, kde chce Česko stávající situaci řešit.

„My se snažíme problematiku přeshraniční spolupráce řešit se všemi sousedy. Řešíme to v rámci kompetencí jednotlivých spolkových zemí a v případě, že je to nutné tak i na úrovní Spolkové republiky Německo. Některé překážky se dají řešit právě na úrovni jednotlivých spolkových zemí s jejich orgány a o to se právě pokoušíme ať už s Bavorskem nebo se Saskem,“ vysvětlil Kocourek.

Václava Marešová, Michal Šenk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme