Přesně před rokem zanikla slovenská koruna

Dnes je to právě rok od doby, kdy Slováci přišli o svou korunu. Platit s korunou a zároveň s eury mohli lidé až do 16. ledna loňského roku. Teď se na Slovensku platí výhradně evropskou měnou.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze. Ilustrační foto.

Peníze. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

Podle analytika Petra Vodičky z J&T bank přináší společná evropská měna pro Slovensko jak pozitiva, tak i negativa.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rok eura na Slovensku zhodnotil analytik Petr Vodička

"Největším kladem je stabilní podnikatelské prostředí. Odstranění rizika u obchodních subjektů. Podniky nemusí řešit kurzové riziko ve svých obchodních plánech," tvrdí Vodička.

Naopak největší slabina je podle něj ztráta schopnosti ekonomiky pružně reagovat na vnější vlivy.

"Vlastní měna obecně funguje jako ventil ekonomiky pro vyrovnání jakékoli nestability, která se nejvíc projevovala v době krize. A právě takový ventil slovenské hospodářství ztratilo," řekl Vodička.

Tři čtvrtiny obyvatel Slovenska vnímají euro jako přínos a to i přes to, že polovina lidí s jistotou tvrdí, že euro zdražilo zboží. Obyvatelé jsou spokojeni i proto, že nová měna je pro ně symbolem úspěchu.

Igor Maňour, Eva Rajlichová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme