Přesvědčit zahraniční partnery o bezpečnosti českých lihovin může trvat i měsíce, říká expert

Byznys s tvrdým alkoholem už opět jede. Od rána si výrobci lihovin mohou na celních úřadech vyzvedávat nové kolky na alkohol, tedy pokud o ně požádali. Do včerejšího večera celní správa obdržela žádosti o 28 milionů kolků. Trh s alkoholem by vláda Petra Nečase chtěla znovu otevřít dnes večer nebo zítra. Obchody by tak už brzy mohly začít prodávat nově vyrobené lihoviny s novými kolky.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Karlovarská Becherovka

Karlovarská Becherovka | Foto: Tomáš Adamec

Starší lahve ve skladech výrobců by měly mít rodokmen garantující jejich nezávadnost. Zároveň podle náměstka ministra financí Ladislava Minčiče budou přelepeny novými kolky.

Podezřelý alkohol experti na účet státu nezkontrolují. O zavedení bezplatných testů na metanol totiž ministerstvo zdravotnictví neuvažuje. Podle šéfa resortu Leoše Hegera je nejlepší potenciálně nebezpečnou lihovinu vylít.

„Předpokládám, že částečné zmírnění mimořádného opatření ministerstva zdravotnictví se bude týkat ověřených firem,“ řekl Vladimír Darebník, viceprezident Unie výrobců a dovozců lihovin a provozní ředitel společnosti Jan Becher.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vladimír Darebník, viceprezident Unie výrobců a dovozců lihovin a provozní ředitel společnosti Jan Becher mluví o byznysu s tvrdým alkoholem ve Světě o druhé na Rádiu Česko

Doplnil, že přesvědčit zahraniční partnery o nezávadnosti výrobků českých renomovaných výrobců bude trvat několik týdnů, nebo i měsíců.

Určitou pomoc mohou čeští lihovarníci očekávat od českého státu. Podle ministra financí Miroslava Kalouska by totiž podnikatelé mohli získat zpět už zaplacenou daň. Drobnější výrobci ovšem chtějí po státu, aby jim dal za zlikvidované láhve nejenom zpátky daň, ale i jejich hodnotu.

Na doložení původu už zakoupeného alkoholu bude lhůta 60 dní.

„Tento problém se týká především koncových článků toho řetězce, kteří vlastně prodávají alkohol dále. Takže já předpokládám, že u nás se tento problém objevovat nebude,“ řekl Vladimír Darebník.

Prezident Asociace hotelů a restaurací Václav Stárek upozorňuje, že alkohol byl pančovaný v srpnu, a tudíž je možné destiláty vyrobené před letošním lednem považovat za bezpečné. S tím souhlasí i Vladimír Darebník. „Myslíme si, že by bylo velice správné ohraničit to mimořádné opatření nějakým datem,“ poznamenal.

Ondřej Černý, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme