Převod majetku z mateřské firmy na dceřinou společnost se bude od nového roku danit

Od roku 2014 budou platit nová pravidla při zdanění převodu majetku z mateřské firmy na dceřinou společnost. Na to by se měly podniky připravit.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze (ilustrační foto)

Peníze (ilustrační foto) | Foto: Ladislav Bába

Dosud platilo, že pokud mateřská firma vložila vklad nemovitosti do základního kapitálu své dceřiné společnosti, neplatila z toho daň. To se od roku 2014 změní.

„Nový zákon o dani z nabytí nemovitých věcí zrušil osvobození vkladu nemovitostí do základního kapitálu dceřiných společností. Takže do konce roku 2013 mechanismus fungoval tak, že pokud mateřská společnost vkládala do základního kapitálu nemovitost v hodnotě například sto, tak platila z ní daň z převodu nemovitostí, pokud tuto dceřinou společnost prodala do pěti let od vkladu nemovitosti,“ upozorňuje Zenon Folwarczny, odborník na firemní daně z Pricewaterhouse Coopers.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na co konkrétně se musí firmy připravit, vysvětluje redaktorka Jitka Hanžlová

Pokud firma dceřinou společnost vlastnila pět let nebo déle a teprve pak ji prodala, žádnou daň z převodu nemovitosti neplatila.

„Nově od roku 2014 vlastně vklad nemovitosti z mateřské společnosti do dceřiné bude podléhat dani z nabytí nemovité věci ve výši čtyř procent a daň bude splatná ihned při vkladu. Zákon samozřejmě určuje nějaké lhůty pro podání daňového přiznání, pro placení daně, ale jsou to řádově měsíce,“ doplnil Folwarczny.

Pro daň z převodu nemovitostí se vytvořil nový zákon s názvem daň z nabytí nemovitých věcí. Pokud by podnik dostal nějaký dar, zdaní ho jako příjem podle zákona o dani z příjmů.

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme