Převrat v Egyptě ovlivňuje ceny ropy. Pocítí to i čeští řidiči

Egyptská armáda zbavila funkce řádně zvoleného prezidenta Muhammada Mursího. Pozastavila také platnost ústavy. Armáda tak ukončila roční vládu islamistů, proti které demonstrovaly v ulicích miliony lidí. Funkce hlavy státu přechází dočasně na předsedu ústavního soudu Adlího Mansúra. Exekutivní pravomoci převezme prozatímní vláda. Dění v Egyptě ovlivňuje také světový trh s ropou.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pohonné hmoty. Ilustrační foto.

Pohonné hmoty. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

Některé země, například Spojené státy americké nebo Velká Británie, ale nemluví o typickém vojenském převratu. Podobně to vnímá zahraničněpolitický komentátor Českého rozhlasu Milan Slezák:

„Co mi připadá vůbec nejdůležitější, je to, že ta vláda není vojenská. Že to není klasický vojenský puč. Armáda se vmísila do politického procesu, zastavila prezidenta Mursího, který se znelíbil mnoha Egypťanům včetně svých bývalých voličů, mimo jiné proto, že nezvládl ekonomiku,“ vysvětluje komentátor a pokračuje:

„Ale armáda sama nebude vládnout. Nebudeme si nic nalhávat, zůstane za scénou, bude tím hlavním hybatelem v egyptské politice, ale formálně budou Egypt spravovat politici nebo úředníci, kteří zemi dovedou k dalším předčasným volbám.“

Nejistota na trzích zvedá cenu ropy

Krize v Egyptě má i ekonomický dopad, ovlivňuje totiž světové ceny ropy. Mursí padl po čtyřech dnech masových protivládních protestů - a už během těch čtyř dnů ceny ropy rostly. Americká lehká ropa se poprvé od loňského září dostala nad hranici 100 dolarů za barel.

Důvodem jsou obavy, že egyptská krize destabilizuje situaci na celém Blízkém východě. Důsledkem je nejistota na trzích.

A další příčinou růstu cen je i zpráva amerického vládního Úřadu pro energetické informace o tom, že zásoby ropy ve Spojených státech loni klesly o více než 10 milionů barelů, což je za toto období roku - červen a červenec - největší pokles za 13 let. Analytici propad očekávali, ale pětkrát menší.

Dá se proto čekat, že se zvýší i ceny pohonných hmot v Česku, podle odhadů analytiků o desítky haléřů. Velkoobchodní cena pro čerpací stanice v Česku vychází ze situace na rotterdamské burze a tam se od minulého týdne cena tuny benzinu zvýšila o 20 dolarů na 960 dolarů. Navíc koruna vůči dolaru oslabuje a i to se nakonec promítne do ceny pohonných hmot.

Milan Slezák, Helena Berková, kko Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme