Prezident AOBP Hynek tvrdí, že Česko nevyužívá svůj potenciál ve zbrojní výrobě

Česko dostatečně nevyužívá potenciál, který má v jednom důležitém - i když poněkud kontroverzním - průmyslovém sektoru: ve zbrojní výrobě. Uvedl to dnes prezident Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu Jiří Hynek v Brně, kde se po dvou letech znovu konají veletrhy obranných a bezpečnostních technologií (IDET).

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Americký trh se zbraněmi

Americký trh se zbraněmi | Foto: Mel Evans | Zdroj: ČTK

Podle zmíněné asociace by právě vedení ministerstva obrany mohlo nakupovat víc tuzemské produkce. Někdy prý dává zbytečně přednost zahraniční konkurenci.

„Neřekl bych, že by se ministerstvo chovalo macešsky k domácím výrobkům, ale možná je to taková ta česká touha vidět zahraniční výrobek jako lepší než ten tuzemský. Třeba v Polsku naopak vláda preferuje a veřejně deklaruje, že je polský výrobek na prvním místě. Tady mám někdy pocit, že láska k zahraničí je větší než touha nakupovat tuzemské výrobky,“ říká Jiří Hynek.

Podle jeho slov je Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu přesvědčena o tom, že zahraniční výrobky nejsou kvalitnější nebo levnější než ty české.

„Pokud máme firmu, která víc než polovinu svých výrobků exportuje, nabízí se přece otázka, proč by od ní tyto výrobky zahraniční odběratelé kupovali, kdyby její produkce byla méně kvalitní nebo dražší.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Prezident Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu Jiří Hynek mluvil v Ozvěnách dne o potenciálu Česka ve zbrojní výrobě

Příkladem je podle Hynka třeba situace ohledně taktických komunikací, kde čeští výrobci jsou schopni nabídnout komplexní řešení, ale přesto se u spojařů objevují výrobky, které pocházejí ze zahraničí.

„Vysvětlení pak je, že vyhovovaly v Afganistánu a jsou dobré. Ale my jsme přesvědčeni o tom, že naše výrobky by splnily stejné požadavky na zajištění komunikace a datových přenosů,“ tvrdí Hynek.

Asociace ministerstvu zahraničí také vytýká, že komplikuje vývoz českých zbraní do některých zemí, že k němu někdy nedává souhlas. To ovšem může být dáno v první řadě tím, že vláda se snaží ohlídat, aby se tento typ výrobků nedostal do citlivých regionů.

„S tím souhlasím. Myslím, že tak to ale dělá každá vláda v civilizované části světa, v Evropě nebo USA. Nicméně jde o to, jakým způsobem jsem schopen interpretovat a posoudit, který režim je dostatečný pro to, abych tam zboží vyvezl, a který ne. A podle mě má naše diplomacie tuto laťku postavenou příliš vysoko na rozdíl od jiných zemí.“

Proti veletrhu IDET protestovali aktivisté

Na protest proti mezinárodnímu veletrhu IDET v Brně dnes ráno aktivisté nalili do kašny v centru města rudou barvu jako symbol krve. Chtějí tak vyjádřit svůj nesouhlas s konáním tohoto veletrhu obranné a bezpečnostní techniky. Tento vzkaz nechali na ceduli u znečištěné kašny v Rooseveltově ulici.

„Na místě se údajně měli pohybovat nějací aktivisté, ale kolem čtvrt na jedenáct už v parčíku nebyli, nicméně v kašně ještě byly zbytky po přírodním červeném barvivu, které postupně vyprchalo a patrně nenapáchalo žádnou škodu,“ řekl mluvčí brněnských strážníků Jakub Ghanem s tím, že strážníci teď v centru Brna hlídají všechny kašny ve zvýšené míře.

Veronika Sedláčková, Tereza Jelínková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme